STUDIU:Înverzirea  a 20 % din suprafața unui oraș reduce la jumătate pagubele provocate de ploile abundente și inundații

Un studiu publicat în revista Global Environmental Change arată că, în cazul în care 20 % dintr-o zonă urbană este acoperită cu spațiu verde, pagubele provocate de ploile abundente și de inundații se reduc la jumătate în comparație cu orașele cu mai puțin spațiu verde.

Folosind exemplul orașelor din America Latină, oamenii de știință au constatat că, dacă înverzirea crește în cel puțin un sfert din orașe până la nivelul specificat, pierderile sunt reduse cu 19 %.

Din cauza schimbărilor climatice, orașele se confruntă tot mai des cu fenomene meteorologice extreme – ploi torențiale, vânturi, inundații. Suprafețele urbane impermeabile (asfalt, beton) sporesc scurgerile de suprafață, ducând la consecințe devastatoare. O metodă eficientă de adaptare este amenajarea peisagistică, deoarece acoperirea vegetală reține și filtrează apa, reducând volumul și viteza scurgerilor. Cu toate acestea, estimările exacte ale acestui efect pentru orașe sunt rare.

Rafael Van der Borght și Montserrat Pagliares-Barbera de la Universitatea Autonomă din Barcelona au investigat proprietățile de protecție ale spațiilor verzi din 630 de orașe din șapte țări latino-americane. Indicele de vegetație NDVI a fost utilizat pentru a evalua gradul de verdeață, iar activitatea economică a fost măsurată prin nivelul de iluminare nocturnă.

Precipitațiile extreme au redus iluminarea urbană nocturnă cu 17,9% în medie, până la 30,7% în cazul unor evenimente distructive rare. Cu toate acestea, atunci când 20% din suprafața orașului a fost înverzită, daunele economice cauzate de precipitații au fost reduse la jumătate în comparație cu orașele mai puțin verzi.

Autorii subliniază importanța parcurilor în complex mai degrabă decât a arborilor individuali, deoarece solul deschis din acestea poate absorbi precipitațiile. Conform calculelor, creșterea ponderii spațiilor verzi la 20 % ar fi permis unui sfert din orașele din America Latină să evite o pierdere de 19 % în 2015.

Fenomenele meteorologice extreme sunt mai susceptibile să apară în orașe nu numai din cauza climei, ci și din cauza caracteristicilor mediului urban.