STUDIU: Nivelurile ridicate de dioxid de carbon cresc numărul de particule virale periculoase din atmosferă

Cele mai recente cercetări științifice indică faptul că nivelurile ridicate de dioxid de carbon (CO2) din atmosferă au un efect alarmant asupra virușilor din aer. Acest lucru ar putea avea implicații serioase pentru contracararea transmiterii infecțiilor în spațiile cu ventilație limitată.

Un studiu realizat la Universitatea din Bristol, Marea Britanie, condus de chimistul Allen Haddrell, a descoperit că nivelurile de CO2 afectează în mod direct stabilitatea în atmosferă a virusurilor, cum ar fi COVID-19, care provoacă SARS-CoV-2.

Măsurând capacitatea SARS-CoV-2 de a rămâne infecțios atunci când picăturile sunt atomizate în diferite condiții de mediu. Aceștia au folosit o nouă tehnică numită „Controlled Electrodynamic Levitation and Extraction of Bioaerosol on a Substrate” (CELEBS), care măsoară efectele temperaturii, umidității relative și diferitelor concentrații de gaz asupra particulelor virale în suspensie.

Concentrația de CO2 în atmosferă este în prezent de aproximativ 400 de părți pe milion (ppm). Cu toate acestea, dacă un număr suficient de oameni se adună în interior, concentrația poate crește până la aproximativ 3.000 de părți pe milion. Echipa a constatat că numărul de particule virale care pot rămâne infecțioase la astfel de concentrații ridicate poate fi de 10 ori mai mare decât în aerul exterior.

Mai mult, în încăperile dens populate și slab ventilate, concentrațiile de CO2 pot depăși 5000 ppm .

Este interesant faptul că diferite tulpini de SARS-CoV-2 au avut o rezistență diferită în aer. După numai 5 minute, concentrațiile de particule virale viabile au fost de 1,7 ori mai mari pentru Omicron (BA.2) decât pentru Delta. Acest lucru sugerează că pot exista multe diferențe între tipurile de particule virale.

Așadar, deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma legătura dintre CO2 și alte tipuri de viruși, cercetătorii suspectează că acest lucru ar putea explica de ce multe virusuri respiratorii sunt sezoniere. Pe vreme mai rece, este probabil ca oamenii să petreacă mai mult timp în interior, fiind expuși la mai mult aer cu niveluri mai ridicate de CO2.

Aceste rezultate subliniază importanța menținerii unor niveluri scăzute de CO2 în interior și necesitatea de a dezvolta strategii pentru a contracara transmiterea prin aer. În plus, ele reamintesc importanța eforturilor globale de reducere a emisiilor de CO2 pentru a păstra sănătatea umană și a contracara răspândirea infecțiilor.