Sursele „verzi” au reprezentat, pentru prima dată, aproximativ o treime din producția de electricitate

Pentru prima dată în istorie, sursele regenerabile de energie (SER) au reprezentat peste o treime din producția mondială de energie electrică.

Astfel de rezultate, care indică transformarea sistemului energetic mondial și accelerarea decarbonizării acestuia, au fost determinate de dezvoltarea rapidă și de creșterea numărului de turbine eoliene și de panouri solare, potrivit unui studiu publicat de Ember, un think tank specializat în probleme climatice.

Raportul acoperă 80 de țări care reprezintă 92% din cererea mondială de energie și date istorice din alte 215 țări. Autorii raportului afirmă că această creștere rapidă a adus lumea într-un punct de cotitură crucial în care producția de combustibili fosili începe să scadă.

Documentul notează că, dacă în anul 2000 „tehnologiile verzi” reprezentau 19% din producția mondială de electricitate, în 2023 această cifră a crescut la peste 30%. Se menționează faptul că China dezvoltă energia „verde” într-un ritm mai rapid decât alte țări, anul trecut China a reprezentat 51% din creșterea globală a producției de energie solară și 60% din producția de energie eoliană.

În acest context, formele tradiționale de energie – petrolul, gazele și cărbunele – sunt în declin lent în consumul global de energie. Se preconizează că utilizarea combustibililor de combustie va scădea cu 2 % anul viitor. Din cauza schimbărilor climatice în curs de desfășurare, care duc la secete, ponderea energiei hidroelectrice în mixul energetic global este, de asemenea, în scădere.

În același timp, cercetătorii de la Ember indică o creștere a cererii de energie la nivel mondial – în 2023, aceasta a crescut cu 2,2% sau cu 627 de terawați-oră, ceea ce echivalează cu consumul de energie al unei țări precum Canada. Cu toate acestea, acest proces este diversificat, SUA și UE înregistrând o scădere a cererii de energie cu 1,4% și, respectiv, 3,4%, în timp ce China a înregistrat o creștere de 6,9%. În 2024, se așteaptă ca cererea globală de energie electrică să crească cu aproape 1.000 de terawați oră. Acest proces va fi facilitat în special de dezvoltarea și adoptarea rapidă a inovațiilor tehnologice, cum ar fi vehiculele electrice și centrele de date cu consum mare de energie.

Trebuie remarcat faptul că centrul analitic britanic Ember, care se prezintă ca un ONG independent, este de fapt un lobbyist pentru corporațiile interesate să investească în tehnologii energetice „verzi” și a fost cunoscut anterior sub numele de Sandbag. În acest sens, concluziile unui studiu publicat la 8 mai de această organizație, potrivit căruia „începe o nouă eră de declin în producția de energie bazată pe emisii”, ar trebui tratate în consecință. Astfel, potrivit Institutului britanic pentru energie, combustibilii fosili reprezintă în prezent peste 82% din consumul mondial de energie.

Reamintim că obiectivul anunțat în decembrie anul trecut la Conferința ONU privind schimbările climatice (Cop28) este de a crește producția mondială de energie regenerabilă cu 60% până în 2030.