Compania elvețiană Climeworks a inaugurat cea mai mare uzină din lume pentru captarea CO2 din aer

Climeworks a lansat uzina „Mammoth”, care va capta emisiile de CO2 din aer și le va transporta în subteran, unde vor fi transformate în cele din urmă în rocă. Aceasta este de zece ori mai mare decât predecesoarea sa Orca, care a fost lansată în 2021, relatează Reuters.

Captarea directă a aerului, sau DAC (Direct Air Capture), este o tehnologie care aspiră aerul și extrage carbonul din el cu ajutorul unor substanțe chimice. Climeworks intenționează să transporte carbonul în subteran, unde se va transforma în mod natural în rocă, fixând carbonul în mod permanent. Pentru acest proces – sechestrarea – compania este în parteneriat cu Carbfix din Islanda. Furnizorul de energie pentru fixarea carbonului va fi reprezentat de sursele geotermale din Islanda.

„Mammoth” are un design modular. Acesta conține 72 de „containere colectoare” – piese de mașini cu vid care captează carbonul din aer. Acestea pot fi stivuite unele peste altele și pot fi mutate cu ușurință. Până în prezent, 12 dintre aceste containere au fost deja instalate, urmând să fie adăugate și altele în următoarele câteva luni.

Climeworks susține că Mammoth este capabil să absoarbă 36.000 de tone de carbon din atmosferă pe an atunci când funcționează la capacitate maximă. Acest lucru este echivalent cu scoaterea de pe șosele a aproximativ 7.800 de mașini timp de un an întreg.

Utilizarea soluțiilor climatice de ultimă generație, cum ar fi DAC, devine din ce în ce mai urgentă, deoarece concentrația de CO2 din atmosferă, care provoacă încălzirea planetei, va atinge un nivel record în 2023.