Folosirea inteligenței artificiale pentru stingerea incendiilor de pădure ar putea deveni posibilă în următorii ani.
În timpul incendiilor de amploare, datorită dezvoltării inteligenței artificiale, dronele pot fi folosite pentru a analiza direcția și intensitatea incendiului la sol. Informațiile astfel obținute ar putea fi transmise către un „supercomputer” care s-ar afla la mulți kilometri distanță de epicentrul incendiului. Astfel de acțiuni ar ajuta la luarea unor decizii rapide de evacuare a orașelor și localităților, alertele fiind trimise pe telefoanele locuitorilor.
De asemenea, înainte de a elibera apă pentru a stinge un incendiu, o duzină de avioane controlate de inteligența artificială s-ar aduna într-un halou deasupra unuia dintre numeroasele focare. Nici măcar un singur pompier nu va fi vizibil, deoarece roboții vor face totul. O astfel de operațiune pare o scenă dintr-un film SF, dar, datorită dezvoltării rapide a inteligenței artificiale, aceasta ar putea deveni realitate în următorii ani, relatează The Telegraph.
Experții sunt îngrijorați de faptul că modelele și tacticile actuale folosite de pompieri nu sunt suficiente pentru a stăpâni uriașele incendii infernale care au loc în toate colțurile planetei.
„Serviciul de pompieri trebuie să se adapteze la această nouă lume. Ei nu pot rămâne în trecut”, a declarat Mark Castelnou, șeful agenției catalane specializate în combaterea incendiilor de vegetație, analist cu treizeci de ani de experiență în domeniu.„Echipele de intervenție sunt în mod constant „copleșite” de incendiile de vegetație extreme care au loc în present”, a menționat el. Acesta este motivul pentru care inteligența artificială poate veni în ajutor, deoarece este acum utilizată în mod activ pentru a dezvolta noi strategii care transformă modul în care sunt detectate și controlate incendiile de vegetație.
De exemplu, „Robotto” este o companie din Danemarca care folosește drone pentru a furniza salvatorilor date în timp real despre incendii. Este una dintre companiile aflate în fruntea revoluției inteligenței artificiale.
„În timpul oricărei intervenții în caz de incendiu, este esențial ca pompierii să cerceteze zonele afectate și să identifice punctele fierbinți care alimentează incendiul, astfel încât acestea să poată fi stinse de la rădăcină. „Robotto” folosește cvadrocoptere autonome, drone cu patru elice, pentru a acoperi rapid o zonă mare a incendiului și a identifica aceste puncte fierbinți, transmițând informațiile salvatorilor în timp real”, a declarat aceasta.
În același timp, pompierii nu sunt implicați în acest proces, deoarece drona funcționează conform unui algoritm și reacționează în funcție de situația care se desfășoară la sol, zburând de la un punct fierbinte la altul. Dronele vor furniza, de asemenea, informații despre mărimea și direcția furtunii de foc și vor transfera rapid aceste date pe o hartă pentru pompieri.
Publicația a reamintit că pompierii folosesc de obicei date din satelit, dar acestea vin foarte încet, adesea cu o întârziere de 12 ore, ceea ce le face ineficiente. Prin urmare, cu un flux rapid de informații, șansele pompierilor de a lupta eficient împotriva unui incendiu de vegetație devin mult mai bune.
„Viteza este una dintre soluții. Vrem să fim exacți, dar vrem să fim și foarte rapizi în predicție”, a subliniat Rossella Arcucci, profesor asociat de știința datelor și învățare automată la Imperial College London.
„Robotto” dezvoltă, de asemenea, planuri pentru bombardiere de apă autonome care vor fi controlate de inteligența artificială. În acest fel, vor arunca apă pentru a stinge incendiile de pădure. O astfel de dezvoltare ar putea dura trei ani.
„Vor arăta ca un avion fără cabină de pilotaj”, a precizat Kenneth Gapel, CEO și cofondator al „Robotto”.
Întrebat dacă utilizarea inteligenței artificiale și a roboților ar putea într-o zi să rezolve marea nevoie de pompieri și de personal uman de intervenție în situații de urgență, acesta a spus că este complet de acord.
„Sunt total de acord cu asta. Primul pas care va avea un efect imediat va fi înlocuirea bombardierelor de apă și a altor mijloace aeriene, deoarece este o muncă de mare risc pe care trebuie să o facă … mai ales în zonele rurale, deoarece sunt prea aproape de foc și de căldură. Înlocuirea celor de pe teren va dura cel puțin 20 de ani … dar 100% ar trebui să fim capabili să o facem”, a asigurat Geipel.
Între timp, alți experți în domeniu consideră că pompierii vor juca întotdeauna un rol important, deoarece experiența și instinctele lor nu vor fi niciodată înlocuite de roboți.
„Inteligența artificială ne permite să lucrăm mai repede și să rămânem mai în siguranță, dar nu ne permite să creăm noi soluții. Pare să fie mult mai eficientă, dar nu este un schimbător de joc. Tehnologia are în continuare nevoie de oameni cu expertiză. Nu avem nevoie de muncitori cu furtunuri și motoare și de oameni care poartă căști de protecție – avem nevoie de oameni datorită modului în care gândesc”, a declarat analistul Mark Castelnough.