Oamenii de știință au identificat un nou factor „major” în declinul populației de bondari

Populațiile de bondari au scăzut cu 90 % în ultimii 20 de ani. Există mulți factori diferiți care contribuie la declinul lor, inclusiv utilizarea pesticidelor și dezvoltarea urbană. Cu toate acestea, schimbările climatice sunt probabil cel mai important factor.

Declinul bondarilor este o preocupare majoră, deoarece aceștia sunt esențiali pentru ecosisteme. Ei polenizează florile și culturile agricole. Dacă populația continuă să scadă, culturile agricole nu vor putea produce fructe și legume. În ciuda dimensiunilor lor mici, sunt esențiali pentru echilibrul delicat al naturii.

Iar acum, un nou studiu realizat de Frontiers in Bee Science a descoperit că temperaturile în creștere cauzate de încălzirea globală ar putea fi responsabile pentru declinul populațiilor de bondari din întreaga lume.

„Scăderea populației și a arealului de răspândire la unele specii de bondari poate fi atribuită supraîncălzirii cuiburilor și a puietului”, a declarat Peter Kevan de la Universitatea Gwelph din Canada și autorul principal al studiului. „Limitările privind supraviețuirea puietului de bondar indică faptul că căldura este probabil un factor major, deoarece încălzirea cuiburilor la peste 35 de grade Celsius este letală, în ciuda capacității remarcabile de termoreglare a bondarilor.”

Kevan și colegii săi au decis să analizeze mai atent factorii asociați cu populațiile de bondari din întreaga lume. Deși este clar că multe populații sunt în dificultate, factorul determinant pentru toate speciile nu a fost cu adevărat identificat.

Aceștia au examinat 180 de ani de literatură despre specii și au descoperit un factor comun tuturor speciilor de bondari: pot supraviețui la temperaturi de până la 36 de grade Celsius, dar temperatura ideală pentru cuiburi este între 28 și 32 de grade Celsius.

Dar este puțin probabil ca ei să fie capabili să se termoregleze în măsura în care acest lucru este cerut de creșterea temperaturilor datorată schimbărilor climatice, se arată în studiu. Deși este posibil ca anumite albine să poată face față căldurii crescute mai bine decât altele, studiul notează că, dacă cuibul este prea cald, familia nu va prospera.

„Temperaturile excesiv de ridicate sunt mai dăunătoare pentru majoritatea animalelor și plantelor decât temperaturile scăzute. Atunci când condițiile sunt răcoroase, organismele care nu își reglează metabolic temperatura corpului pur și simplu încetinesc, dar atunci când temperaturile devin prea ridicate, procesele metabolice încep să cedeze și să se oprească. Moartea survine rapid”, a spus Kevan.

Studiul notează că o colonie de bondari „acționează ca un superorganism” care se bazează pe supraviețuirea colectivă.

Pragurile de temperatură par să fie similare la multe specii de bondari. Autorii studiului sunt îngrijorați de faptul că acest lucru a limitat capacitatea lor de adaptare în timp, ceea ce înseamnă că temperaturile în creștere reprezintă o amenințare mai mare.

„Efectele temperaturilor ridicate din cuiburi sunt slab cunoscute, ceea ce este surprinzător. Putem presupune că temperaturile din cuiburi de peste 30 de grade Celsius sunt probabil foarte dăunătoare și că temperaturile de peste 35 de grade Celsius vor duce la moarte, probabil destul de repede”, a declarat Kevan într-un comunicat

Studii similare au fost efectuate pe albinele de miere, o altă specie pe cale de dispariție, dar foarte importantă, care arată că temperaturile ridicate din cuib amenință sănătatea reginei. De asemenea, sugerează că stresul termic este un factor major în declinul general al albinelor. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru ca oamenii de știință să înțeleagă mai multe.

„Sperăm ca viitorii oameni de știință să poată prelua ideile pe care le prezentăm și să le aplice în propriile lor cercetări privind sănătatea bondarilor”, a declarat Kevan.