Malaria și dengue – aceste boli au devenit mai frecvente în ultimele opt decenii, deoarece schimbările climatice au creat condiții mai favorabile pentru țânțari – mai cald și mai umed.
Profesorul Rachel Lowe, care conduce echipa de sustenabilitate a sănătății globale de la Centrul de Supercalculatoare din Barcelona, Spania, avertizează că în următoarele decenii epidemiile acestor boli s-ar putea răspândi în unele zone din nordul Europei, Asia, America de Nord și Australia, care nu au fost afectate până acum, menționează The Guardian.
Despre aceasta a vorbit la congresul global al Societății Europene de Microbiologie Clinică și Boli Infecțioase din Barcelona pentru a avertiza asupra necesității de a se pregăti pentru creșterea acestor boli.
„Încălzirea globală datorată schimbărilor climatice înseamnă că vectorii de boli, cum ar fi țânțarii care răspândesc malaria și dengue, pot fi găsiți în noi regiuni”, spune Lowe. „Realitatea dură este că valurile de căldură mai lungi prelungesc sezonul de transmitere a bolilor transmise de țânțari și contribuie la apariția mai frecventă a focarelor.”
Febra dengue obișnuia să fie întâlnită în principal în regiunile tropicale și subtropicale, dar schimbările climatice au făcut din ea o boală virală care se răspândește rapid în întreaga lume, fiind deja răspândită în Europa.
Țânțarul Aedes albopictus, cunoscut sub numele de țânțarul tigru asiatic, este un vector al dengue și s-a răspândit deja în 13 țări europene.
„Bolile transmise de țânțari sunt în plină expansiune; nouă din cei 10 ani favorabili transmiterii au avut loc începând cu anul 2000, iar numărul de cazuri de dengue a crescut de opt ori în ultimele două decenii”, adaugă Lowe. „Schimbările climatice accelerează acest proces, ceea ce duce la o creștere a transmiterii, iar apa stătătoare creează terenuri de reproducere suplimentare pentru țânțari.”
„Trebuie să ne concentrăm pe creșterea controlului și pe prevenirea focarelor și pe salvarea de vieți”, conchide Lowe.