EvoLogics Quadroin a lansat ultima generație de roboți subacvatici

EvoLogics, un dezvoltator de roboți subacvatici, senzori și sisteme de poziționare cu sediul la Berlin, a prezentat o nouă versiune a vehiculului său submarin autonom (AUV) Quadroin.

Prima generație de Quadroin, lansată în mai 2021, a atras atenția prin designul său unic, asemănător unui pinguin. Construit pentru monitorizare și topografie, Quadroin, rapid și manevrabil, utilizează un design bionic cu rezistență redusă la înaintare dezvoltată de EvoLogics. Datorită formei sale Quadroin poate atinge viteze de până la 10 noduri, ceea ce îi conferă versatilitate de utilizare și un consum minim de energie.

Prima serie de prototipuri Quadroin, construite în colaborare cu Hereon s-a concentrat pe monitorizarea unor procese din oceane. Aceste vehicule au fost echipate cu senzori pentru a colecta date georeferențiate privind diverși parametri fizici ai apei, inclusiv temperatura, presiunea, conținutul de oxigen, conductivitatea și fluorescența, la diferite adâncimi.

Noua generație Quadroin dispune de o suită extinsă de instrumente. Sonarul cu scanare laterală oferă imagini acustice ale fundului mării. Două camere subacvatice Full HD – una orientată în față la un unghi de 45 de grade și una orientată în jos – echipate cu lumini LED reglabile, care asigură identificarea vizuală a mediului.

Modulul integrat de recunoaștere a obiectelor bazat pe inteligență artificială al EvoLogics permite detectarea obiectelor cu ajutorul sonarului cu scanare laterală și a fluxului video în timp real în timpul misiunii, procesarea fiind efectuată la bord. De asemenea, permite evitarea automată a coliziunii cu ajutorul sonarului cu vedere înainte.

Hardware-ul și sistemul de propulsie au fost reproiectate cu componente de ultimă generație pentru a asigura o performanță optimă.

Quadroin este acum echipat cu pachetul integrat de navigație subacvatică Nortek Nucleus1000, care combină tehnologia Nortek DVL cu senzori de poziționare suplimentari pentru un control fiabil al vehiculului. EvoLogics va prezenta Quadroin actualizat la Oceanology International 2024, unde vizitatorii îl vor putea vedea în acțiune.

Noile capacități ale Quadroin îl fac ideal pentru o varietate de aplicații, cum ar fi: urmărirea poluării, studii privind viața marină, cartografierea fundului mării; colectarea de date despre curenții subacvatici, studii privind comportamentul animalelor marine, căutarea epavelor; inspecția structurilor subacvatice, prospectarea mineralelor, cartografierea conductelor submarine.