În următorii 25 de ani, schimbările climatice vor cauza pierderi economice semnificative în multe țări din întreaga lume. Oamenii de știință de la Institutul Postdam pentru Cercetarea Impactului Climatic (PIK) din Germania au constatat că, până în 2049, pierderile economice cauzate de schimbările climatice s-ar putea ridica la aproximativ 38 de trilioane de dolari pe an, titrează Euronews Green.
Până în 2100, costurile financiare ar putea fi de două ori mai mari decât cele estimate de studiile anterioare.
„Analiza noastră menționează că schimbările climatice vor provoca daune economice semnificative în următorii 25 de ani în aproape toate țările din lume, inclusiv în țări foarte dezvoltate, precum Germania și SUA, unde se estimează că veniturile medii vor scădea cu 11% fiecare, iar în Franța cu 13%”, a declarat Leonie Wentz, climatolog, economist și coautor al studiului. Studiul menționează că statele din sud-estul și sud-vestul SUA vor fi cele mai afectate de scăderea veniturilor din cauza schimbărilor climatice.
Presiunea economică va fi resimțită mai mult decât în statele nordice. Zonele din Arizona și New Mexico vor suferi cele mai mari pierderi financiare. Europa va resimți, de asemenea, impactul diferit al schimbărilor climatice asupra veniturilor. Regiunile sudice, inclusiv părți din Spania și Italia, vor fi mai afectate decât Danemarca sau nordul Germaniei.
Se remarcă faptul că doar regiunile adiacente Arcticii – Canada, Rusia, Norvegia, Finlanda și Suedia – ar putea fi influențate minim.
Liderul cercetării și climatologul Maximilian Kotz explică faptul că țările care au produs mai puține gaze cu efect de seră și care sunt mai puțin capabile din punct de vedere financiar să se adapteze la încălzire vor suferi de asemenea, cele mai mari pierderi financiare. Iar țările cele mai sărace din lume vor suferi o pierdere de venit cu 61% mai mare decât țările cele mai bogate.
„Dacă omenirea va reuși să reducă emisiile de carbon și să atingă o tendință care să limiteze încălzirea la 2°C, pierderea financiară va rămâne la aproximativ 20% din venitul global. Însă, dacă emisiile cresc, lovitura financiară va fi de aproximativ 60%”, spune Kotz.