Cercetătorii de la CSIRO, agenția națională de științe din Australia, și de la Universitatea din Toronto, Canada, au stabilit că pe fundul oceanului se află până la 11 milioane de tone de deșeuri din plastic, scrie earth.com.
Potrivit oamenilor de știință, această cantitate este de 100 de ori mai mare decât cantitatea de plastic care plutește la suprafață.
Plasticul pătrunde în ocean dintr-o varietate de surse, inclusiv râuri, ape uzate și deșeuri aruncate de pe nave. Pe fundul oceanului, plasticul se concentrează în jurul maselor continentale, aproape jumătate din el aflându-se la adâncimi de până la 200 de metri.
Poluarea cu plastic are un impact profund și multifațetat asupra ecosistemelor oceanice, afectând aproape toate nivelurile lanțului trofic marin. Animalele marine se pot încurca în resturile de plasă de plastic sau le pot ingera, ceea ce poate duce la rănire, boală, înfometare și chiar moarte.
Plasticul poate, de asemenea, să prelingă substanțe chimice dăunătoare în apă, care se pot acumula în lanțul trofic și pot afecta reproducerea, creșterea și supraviețuirea vieții marine. În plus, plasticul poate altera habitatele marine, de exemplu prin blocarea luminii solare care ajunge la algele și ierburile marine care fac fotosinteză.
Pe lângă daunele aduse mediului, poluarea cu plastic afectează activitățile economice, cum ar fi turismul, pescuitul și transportul maritim. Plajele pline de deșeuri din plastic pot descuraja turiștii, iar industria pescuitului are de suferit atunci când viața marină este ucisă sau poluată de plastic. De asemenea, rutele de navigație pot fi îngreunate de acumulările mari de deșeuri din plastic plutitoare.
Cercetătorii spun că este necesar să se reducă cantitatea de plastic care intră în ocean pentru a proteja mediul marin și sănătatea umană.