Oamenii de știință de la Universitatea din Maryland, SUA, au descoperit că mărirea acoperirii forestiere în anumite regiuni duce la o scădere a reflexiei luminii solare de la suprafața Pământului și, ca urmare, la o creștere a căldurii absorbite de planetă.
Studiul, publicat în revista Nature Communications, a atras atenția asupra importanței de a lua în considerare valorile albedo-ului, adică capacitatea unei suprafețe de a reflecta radiațiile solare – atunci când se planifică proiecte de reîmpădurire. Cu ajutorul noilor hărți, oamenii de știință au reușit să estimeze, pentru prima dată, atât efectul de răcire al copacilor, cât și încălzirea cauzată de schimbările de albedo.
Constatările sugerează că proiectele care nu iau în considerare efectele albedo-ului pot supraestima cu 20 până la 80% beneficiile climatice ale copacilor suplimentari. Acest lucru înseamnă că nu toate eforturile de plantare de arbori sunt la fel de eficiente în combaterea schimbărilor climatice.
Cu toate acestea, oamenii de știință subliniază, de asemenea, că împădurirea are beneficii incontestabile, inclusiv susținerea ecosistemelor și furnizarea de aer și apă curată. Este important să se aleagă locurile de plantare a copacilor ținând cont de potențialul lor impact asupra climei și să se maximizeze eficiența investiției pentru a crește beneficiile pentru planetă.