EDF:Electrificarea ar putea reduce consumul de energie până în 2050

Electrificarea ar putea reduce consumul de energie din transporturi și clădiri cu 70% și emisiile de CO2 din industrie cu 90% până în 2050, conform noului scenariu 2050 al companiei EDF, titrează Euractiv.

Compania energetică franceză EDF a prezentat un plan care prevede că electrificarea în masă a transporturilor, a clădirilor și susținerea proceselor industriale vor fi cruciale.

Analiza tehnico-economică a identificat trei direcții strategice principale pentru atingerea obiectivului: electrificarea, îmbunătățirea eficienței energetice și schimbări în comportamentul consumatorilor. Scenariul necesită schimbări semnificative în ceea ce privește consumul de energie. Ponderea consumului final de energie acoperită de electricitate ar trebui să crească de la 21% în 2021 la 57% până în 2050.

Scenariul susține că vor fi necesare investiții mari în infrastructura de rețea pentru a gestiona tranziția, în special pentru a integra noi surse de energie regenerabilă. Se preconizează că producția de energie eoliană și solară va fi de șase ori mai mare în 2050 decât în prezent. Acest lucru va necesita creșterea flexibilității rețelei de două până la trei ori.

Pe lângă electrificare, planul include o combinație de alte surse de energie, a căror compoziție este dificil de prevăzut pe termen lung prin progresele tehnologice. Aceste surse includ biomasa solidă, biolichidele, biogazul, combustibilii electronici, căldura reziduală și combustibilii fosili.

Raportul de scenariu concluzionează că atingerea obiectivului UE pentru 2050 va necesita, de asemenea, un cadru de reglementare ambițios și prețuri solide la CO2 care să ofere investitorilor vizibilitate pe termen lung.