Studiu:Încălzirea globală amenință cea mai mare parte a podgoriilor din lume

Un nou studiu sugerează că mai mult de două treimi din zonele viticole din întreaga lume riscă să devină improprii pentru cultivarea strugurilor dacă temperatura medie a Pământului va crește cu mai mult de 2°C.

Schimbările climatice ar putea afecta zonele viticole legendare din California, Spania, Italia, Franța și Grecia, distrugându-le dacă temperaturile globale depășesc pragul critic de 2°C.

Analiza, bazată pe un studiu a peste două sute de lucrări științifice, indică faptul că aproximativ 29% din zonele viticole din lume s-ar putea confrunta cu condiții climatice extreme care ar putea împiedica producția de vin de calitate superioară. Alte 41% din aceste regiuni își pot menține capacitatea de a produce doar dacă sunt puse în aplicare strategii de adaptare reușite.

În ultimele 12 luni, până în ianuarie 2024, temperatura medie a planetei a crescut cu 1,52°C față de perioada preindustrială, ceea ce a dus la călduri extreme, secete și furtuni devastatoare care au avut un impact semnificativ asupra industriei vitivinicole. Potrivit Organizației Internaționale a Viei și Vinului, aceste condiții meteorologice nefavorabile au declanșat cea mai slabă recoltă din 1961 încoace.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Bordeaux și de la Universitatea din Burgundia a studiat în detaliu modul în care schimbările climatice ar putea afecta zonele viticole, împărțindu-le în macroregiuni sensibile la schimbările climatice. Ca urmare, aceștia au ajuns la concluzia că între 49% și 70% din zonele viticole existente ar putea fi improprii.

Cu toate acestea, cercetătorii menționează că trecerea la alte soiuri de struguri și metode de cultivare poate ajuta viticultorii să se adapteze la condițiile în schimbare. Cu toate acestea, este posibil ca aceste măsuri de adaptare să nu fie suficiente pentru a menține o producție de vin viabilă din punct de vedere economic în anumite regiuni.

Pe de altă parte, schimbările climatice ar putea, de asemenea, să sporească oportunitățile de producere a vinului în locuri precum Marea Britanie, nordul Franței și unele state americane, unde încălzirea temperaturilor va facilita cultivarea strugurilor.