Pentru asigurarea țării cu energie electrică, astăzi a început construcția Liniei Electrice Aeriene de 400 kV pe direcția Vulcănești – Chișinău, care va intersecta raioanele Taraclia, Cahul, Leova, Cimișlia, Hâncești, Ialoveni; UTA Găgăuzia și comuna Băcioi, Chișinău.
Construcția liniei electrice a fost declarată drept utilitate publică și de interes național pentru asigurarea securității energetice a țării, prin transportarea energiei electrice din diferite piețe europene.
La inaugurarea oficială a lucrărilor de construcție în locaitatea Congaz, este prezentă președintele Republicii Moldova Maia Sandu. Cu acestă ocazie președinta a venit cu un mesaj pe pagina sa de facebook:
„Azi începe construcția Liniei Electrice Aeriene de 400 kV pe direcția Vulcănești – Chișinău, care unește sistemul energetic al Republicii Moldova cu cel al României. Este, fără îndoială, unul dintre cele mai importante proiecte de la independență încoace, care reprezintă un punct de cotitură între două etape – o Moldovă vulnerabilă în fața celor care pot închide gazul sau lumina după propriul plac și o Moldovă independentă și liberă să aleagă de unde cumpără energie electrică, la cel mai bun preț și fără presiunea șantajului politic din afară.
Pentru că guvernările precedente nu voiau să dezlege Moldova de șantaj și dependență energetică, acest proiect a fost amânat timp de decenii. Abia în septembrie 2019, proiectul a fost aprobat de Guvern. Linia electrică, construcția căreia începe din Congaz, va traversa 8 raioane, pe o distanță de 158 de km, și va fi finalizată în 2025. De asemenea, se lucrează la următoarele trei linii de interconectare cu România: Bălți-Suceava, Strășeni-Gutinaș și Vulcănești – Arciz, din regiunea Odesa.”
Prezent la evenimentul de lansare, ministrul Energiei Victor Parlicov a declarat următoarele: „Linia electrica Vulcănești – Chișinău va avea circa 500 de piloni, poziționați la o distanță și înălțime sigură pentru oameni și localități, iar greutatea integrală a liniei va fi practic similară cu cea a Turnului Eiffel – circa 10 mii de tone. Capacitatea noii linii va fi de circa 500 MW, o putere ce ar putea asigura circa 50% din consumul de energie electrică a țării în perioada cu sarcină maximă.”
Reamintim că lucrările sunt parte a Proiectului de Dezvoltare a Sistemului Electroenergetic și se încadrează în măsurile urgente ale Guvernului și Ministerului Energiei, orientate spre asigurarea securității energetice. Valoarea proiectului este de 61 mln. Euro și este finanțat de Banca Mondială.