SUA a elaborat noi reguli de mediu pentru piața auto

Administrația președintelui american Joe Biden a finalizat normele privind emisiile vehiculelor care sugerează că, începând cu 2032, 56% din mașinile noi trebuie să fie electrice. Astfel, se vor evita 7 miliarde de tone de emisii de dioxid de carbon în următorii 30 de ani, relatează BBC.

De remarcat că autoritățile americane au ales o variantă de compromis, și anume au făcut concesii constructorilor auto și au redus rata pentru mașinile electrice noi de la 67%. Cu toate acestea, obiectivul de 56% ar trebui să accelereze tranziția industriei auto către vehiculele electrice.

În 2023, mașinile electrice reprezentau mai puțin de 8% din totalul vânzărilor de mașini noi. Presa a subliniat că producătorii de automobile care nu respectă noile standarde se vor confrunta cu amenzi severe.

Companiile vor putea în continuare să producă mașini cu motoare pe benzină, atâta timp cât acestea reprezintă un procent mai mic din întreaga lor linie de produse. Se adaugă că reprezentanții industriei auto din SUA au susținut ritmul lent de implementare a vehiculelor electrice, dar au menționat că obiectivul este încă „extrem de ambițios”. A existat, de asemenea, sprijin și în comunitatea de mediu, deși unii activiști și-au exprimat dezamăgirea că nu a fost dură. De remarcat că UE și Marea Britanie au adoptat o interdicție a tuturor vânzărilor de mașini pe benzină începând cu 2035.

CNN a punctat că noile reguli includ și producția de mașini hibride care combină motoarele pe benzină cu motoare electrice alimentate cu baterii. Se așteaptă ca acest segment să joace rolul unei componente de tranziție pentru atingerea obiectivelor de reducere a poluării aerului.

Reamintim că un raport al firmei de cercetare Rho Motion a indicat că vânzările la nivel mondial de mașini complet electrice și hibride au crescut cu 31%, ajungând la 13,6 milioane în 2023.