Comisia Europeană a propus o relaxare a normelor privind Green Deal pentru agricultori

Comisia Europeană a propus relaxarea mai multor norme privind Green Deal pentru fermierii care protestează de luni de zile în toată Europa. Relaxarea ar viza lăsarea terenurilor în paragină, adică în stare necultivată pentru regenerare, și rotația culturilor, potrivit Reuters.

Se menționează că Comisia Europeană a trimis propuneri guvernelor statelor membre ale UE și Parlamentului European pentru a discuta modalități de îmbunătățire a situației agricultorilor. Astfel de inițiative vor fi analizate în cadrul reuniunii miniștrilor agriculturii din 26 martie.

Publicația a precizat că protestele au fost organizate de fermieri din diferite țări, inclusiv din Polonia. Aceștia au cerut eliminarea unei serii de cerințe din cadrul Green Deal pentru combaterea schimbărilor climatice, deoarece, potrivit acestora, nu le pot plăti. Fermierii polonezi și-au exprimat, de asemenea, nemulțumirea față de creșterea concurenței din partea fermierilor ucraineni și față de importurile ieftine ale produselor lor pe piețele UE.

Reuters a subliniat că propunerile Comisiei Europene se concentrează pe oferirea unei mai mari flexibilități agricultorilor pentru a se conforma normelor de mediu privind: protejarea turbăriilor; limitarea poluării apei și a eroziunii solului; continuarea plăților din fondul agricol al UE; primirea unui sprijin financiar mai mare în timp ce o parte din terenuri se află într-o stare neproductivă pentru a îmbunătăți biodiversitatea; diversificarea culturilor în loc de rotația culturilor; și scutiri de la normele de cultivare a solului.

Se remarcă faptul că excepțiile de la aceste reguli ar putea fi consecințele unor condiții meteorologice nefavorabile. Iar fermele mici, de până la 10 hectare, nu ar fi supuse controalelor sau amenzilor.

„Comisia Europeană este deosebit de dornică să „zdrobească” opoziția fermierilor înainte de alegerile pentru Parlamentul European din iunie, care se așteaptă să fie câștigate de extrema dreaptă, pentru care fermierii reprezintă un electorat în creștere”, titrează Reuters.

Comisia Europeană a stabilit deja restricții asupra importurilor de produse agricole ucrainene, a permis unele excepții pentru terenurile care trebuie lăsate în paragină și a anulat un plan de reducere la jumătate a utilizării pesticidelor.