Uleiul de palmier se scumpește din cauza reducerii ofertelor globale și a creșterii cererii de biodiesel

Producția mondială de ulei de palmier va încetini în 2024 din cauza reglementărilor mai stricte privind biodieselul și a restricțiilor privind oferta globală.

Analiștii din industrie au prezis că producția de ulei de palmier din Indonezia și Malaezia va rămâne stabilă sau va înregistra o creștere marginală în 2024, din cauza îmbătrânirii plantațiilor și a constrângerilor legate de extindere, afirmă Reuters.

Principalul analist din industrie, Thomas Milke, a remarcat un deficit potențial al producției globale de ulei vegetal, care, în opinia sa, va susține prețurile petrolului. Stocurile sărace de ulei de palmier din Indonezia și stocurile în scădere din Malaezia influențează, de asemenea, prețurile.

Prețul uleiului de palmier pe piața din Malaezia a crescut la cel mai ridicat nivel de la sfârșitul lunii iulie, ajungând la 4.075 ringgit (970 USD) pe tona metrică. Se așteaptă ca prețurile să continue să crească în 2024, posibil cu până la 10%, în timp ce piața a cunoscut anterior o scădere pe parcursul a doi ani.

Experții prognozează că creșterea anuală a producției de ulei de palmier în 2023/24 va fi cea mai mică din ultimii patru ani, de aproximativ 0,2-0,3 milioane de tone metrice. Acest lucru se datorează faptului că Indonezia, un important producător de ulei, va crește probabil utilizarea obligatorie a uleiului de palmier pentru producția de biodiesel.

„În timp ce producția de ulei de palmier din Indonezia în 2024 va fi cu cel puțin un milion de tone mai mică decât în 2023, producția din Malaezia va rămâne probabil stabile” a declarat analistul Dorab Mistri. „Nu mai putem extinde suprafața cultivată. Iar profilul de vârstă al copacilor este nefavorabil”, a mai menționat Mistri.