Omenirea se află în pragul celui de-al patrulea fenomen de albire în masă a recifelor de corali

Biologii marini sunt în alertă după luni de încălzire record a oceanelor cauzată de schimbările climatice și de condițiile El Niño, titrează Reuters.

Recifele din emisfera sudică vor suferi în următoarele luni un proces de albire, ca urmare a recordurilor de căldură cauzate de schimbările climatice și de El Niño. Oamenii de știință care au efectuat survolări ale Marii Bariere de Corali din Australia au dezvăluit că procesul a început deja. Acesta este cel de-al patrulea eveniment de albire în masă a coralilor, care ar putea duce la moartea unor suprafețe mari de recife tropicale.

Biologii marini sunt în alertă maximă după luni de încălzire record a oceanelor. Derek Manzello, ecologist și coordonator al supravegherii recifurilor de corali la Administrația Națională Oceanică și Atmosferică din SUA, a subliniat că întreaga emisferă sudică este posibil să se confrunte cu albirea în acest an. Aceasta este o preocupare serioasă, deoarece coralii devin vulnerabili la înfometare și boli atunci când pierd algele colorate care trăiesc în țesuturile lor.

Albirea coralilor are consecințe devastatoare pentru ecosistemul oceanic, iar economiile care depind de recifele sănătoase și colorate, cum ar fi pescuitul și turismul, pot fi grav afectate. Ultimele fenomene globale de albire a coralilor au avut loc între 2014 și 2017, care au dus la pierderi semnificative de corali.

Până în prezent, oamenii de știință au constatat o albire extinsă a coralilor în regiunea Keppels și în grupurile Capricorn Bunker din Marea Barieră de Corali din Australia. Aceștia efectuează survolări ale recifului pentru a evalua amploarea daunelor care au fost deja provocate recifului. Toate acestea se întâmplă într-un mediu în care temperaturile aerului depășesc maximele istorice, exacerbând stresul termic asupra coralilor și contribuind la albirea coralilor.