Potrivit unui raport al Institutului Swiss Re, SUA suferă cele mai mari pierderi în termeni absoluți – aproximativ 97 de miliarde de dolari pe an, ceea ce reprezintă aproape 0,4% din PIB. În același timp, pierderile economice pentru Filipine în dolari sunt mult mai mici – 12 miliarde de dolari, dar reprezintă 3% din PIB-ul țării.
Statele Unite și Filipine suferă cele mai mari pierderi economice din cauza condițiilor meteorologice extreme cauzate de schimbările climatice, potrivit unui raport al Institutului Swiss Re din Elveția. Pagubele economice suferite de Filipine sunt mult mai mici în dolari decât în Statele Unite, dar reprezintă 3% din PIB-ul țării. Studiul Institutului Swiss Re a analizat modul în care patru fenomene meteorologice majore – inundații, uragane, furtuni de iarnă și furtuni puternice – cauzează pagube economice în 36 de țări. Numai pierderile anuale cauzate de aceste pericole se ridică la aproximativ 200 de miliarde de dolari la nivel mondial, în medie pe ultimii 10 ani.
Țările cu a treia și a patra cea mai mare pierdere proporțională cu PIB-ul sunt Thailanda și Austria. China se află pe locul cinci, iar Japonia pe locul zece. Irlanda, Israel și Turcia se află la coada listei de 36 de țări.
Raportul analizează, de asemenea, modul în care va evolua această situație în viitor. Cercetătorii au folosit proiecțiile Grupului interguvernamental al ONU privind schimbările climatice referitoare la creșterea riscurilor, bazate pe un scenariu „intermediar” de emisii. Aceștia au suprapus aceste date peste modelul geografic actual al pierderilor pentru a prezice unde este cel mai probabil să se producă pagube în viitor.
Studiul a constatat că Polonia și Republica Cehă vor fi cele mai expuse riscului de creștere a pagubelor până în 2050, deoarece un număr mai mare de proprietăți din aceste țări vor fi expuse la inundații cauzate de schimbările climatice. Cu toate acestea, există doi factori umani pe care analiza nu îi poate prezice. În primul rând, dacă oamenii vor continua să construiască în zonele de coastă cu risc ridicat. În SUA, de exemplu, oamenii continuă să se mute în zone foarte vulnerabile, cum ar fi coasta Floridei.
Un al doilea factor necunoscut este suma de bani cheltuită pentru măsuri de adaptare, cum ar fi construirea de baraje și consolidarea infrastructurii. Industria asigurărilor a fost un susținător puternic al acestui mod de limitare a pagubelor și, prin urmare, al creșterii galopante a costurilor primelor de asigurare de care se plâng din ce în ce mai mult clienții.
Dar este nevoie de bani, așa că acest lucru se întâmplă încet, în special în țările care au cea mai mare nevoie de ei.
Gaia Larsen, director pentru accesul la finanțarea pentru climă la World Resources Institute, o organizație de cercetare cu sediul la Washington, a declarat că majoritatea investițiilor în domeniul climei se concentrează pe atenuare (adică pe reducerea emisiilor), „în timp ce noi trebuie să trecem cu adevărat la adaptare”. Această necesitate este mai pronunțată „în țările în curs de dezvoltare, unde se înregistrează cele mai mari impacturi în raport cu PIB-ul și care dispun de cele mai puține resurse pentru a se reface în urma dezastrelor naturale”, a adăugat ea.