Elevii vor învăța despre energie, climă și mediu

Un proiect pilot de includere a unor materiale didactice specifice legate de energia și mediul înconjurător în programa școlară destinate elevilor din clasele I-XII, a fost demarat la inițiativa Ministerului Energiei, în colaborare cu Ministerul Educației, Ministerul Mediului și Președinția Republicii Moldova, implementat de PNUD Moldova în cadrul programului „Abordarea Impactului Crizei Energetice în Republica Moldova”, cu sprijinul financiar al Delegației Uniunii Europene.

Potrivit Cristinei Pereteatcu, Secretară de stat la Ministerul Energiei educația este cheia pentru construirea unui viitor durabil, de aceea, este esențial să educăm copiii din timp despre aceste aspecte pentru a le forma un set de valori și cunoștințe care să îi ajute să ia decizii informate și responsabile în viitor.

„Actualmente sunt elaborate 84 de produse didactice, ghiduri și proiecte de lecții împărțite pe trepte de învățământ: ciclul primar, gimnazial și liceal. Prin intermediul acestora, elevii vor învăța atât teoretic cât și practic modalități de utilizare a surselor de energie regenerabilă, eficiența energetică, reducerea emisiilor de carbon și alte aspecte legate de protejarea mediului înconjurător. Ne propunem între timp să facem și desene animate pentru copii despre energie și climă. Vrem să educăm generații care conștientizează provocările din sectorul energiei și problemele de mediu, și promovează un stil de viață sustenabil”, a menționat Cristina Pereteatcu.

Secretara de stat a anunţat că între lunile martie şi mai va fi derulat un curs de formare a competenţelor profesorilor în aceste domenii importante. De asemenea, acest curs va fi implementat ca un proiect pilot în mai multe școli din întreaga țară.

Potrivit, reprezentantei PNUD în Moldova, Veronica Herța, copiii sunt cei care adesea sunt mai receptivi la idei noi și la schimbare, iar ei pot fi cei care ne vor influența comportamentul și atitudinea față de mediul în care trăim.

Prin introducerea unor materiale educative specifice în curriculumul școlar, Ministerul Energiei dorește să promoveeze educația energetică și conștientizarea impactului consumului de energie asupra mediului înconjurător.

Sursa:energie.gov.md