Cabinetul de miniștri au aprobat Regulamentul privind gestionarea ecologică a deșeurilor de mercur

Guvernul a aprobat Regulamentul privind gestionarea ecologică a deșeurilor de mercur. Actul normativ stabilește aplicarea principiului „poluatorul plătește” și a mecanismului de responsabilitate extinsă a producătorului cu obligații clare privind colectarea, depozitarea și eliminarea deșeurilor care conțin mercur.

Aprobarea și implementarea actului normativ va contribui la instituirea unui cadru juridic de reglementare privind gestionarea ecologică a deșeurilor de mercur, pentru a asigura un nivel ridicat de protecție a sănătății umane și a mediului, și de a asigura trasabilitatea de-a lungul unui întreg lanț de gestionare a deșeurilor de mercur. În scopul facilitării procesului de punere în aplicare a prevederilor noii hotărârii de guvern cu privire la aprobarea Regulamentului menționat, el include 10 anexe.

Pentru a reduce riscurile asociate poluării cu mercur, documentul urmărește reglementarea măsurilor necesare pentru gestionarea ecologică a deșeurilor de mercur, respectiv interzicerea depozitării permanente, fără o tratare prealabilă, a deșeurilor de mercur din cauza riscurilor pe care le implică eliminarea acestora în acest fel. Regulamentul urmărește respectarea angajamentelor naționale asumate prin ratificarea Convenției de la Minamata, privind gestionarea ecologică a deșeurilor de mercur. Și reducerea cantităților de deversări și emisii ale deșeurilor de mercur, rezultate din produse cu conținut de mercur și din depozitarea/eliminarea deșeurilor.

Sursa: mediu.gov.md