Parlamentul European a adoptat o lege privind „Refacerea naturii”, care prevede refacerea a cel puțin 20% din suprafețele terestre și maritime ale UE până în 2030 și a tuturor ecosistemelor care au nevoie de acest lucru până în 2050.
De asemenea, statele membre vor trebui să restabilească fluxul liber a cel puțin 25.000 de kilometri de râuri, să elimine pierderea spațiilor verzi urbane și a coroanelor de copaci din mediul urban, a precizat biroul de presă al Parlamentului European.
Această decizie a fost susținută de 329 de eurodeputați, 275 s-au opus, iar 24 s-au abținut. Se remarcă faptul că legea va ajuta Europa să atingă obiectivele de neutralitate climatică și biodiversitate, precum și să îmbunătățească securitatea alimentară. La urma urmei, mai mult de 80 la sută din arealele europene sunt în stare precară.
De asemenea, documentul solicită:
- refacerea a 30% din habitatele naturale care se află în stare precară până în 2030, 50% până în 2040 și 90% până în 2050;
- asigurarea faptului că zonele reabilitate nu vor degrada semnificativ în timp;
- elaborarea de planuri naționale de refacere pentru statele membre, care să detalieze modul în care vor fi atinse aceste obiective;
- plantarea a 3 miliarde de copaci;
- refacerea a 30% din turbăriile drenate până în 2030 (unde cel puțin un sfert ar trebui reumectate), 40% până în 2040 și 50% până în 2050 (unde cel puțin o treime ar trebui reumectate).
Această restabilire este una dintre cele mai rentabile modalități de reducere a emisiilor din sectorul agricol. Cu toate acestea, ea va fi voluntară pentru fermieri și proprietarii de terenuri private.
Biroul de presă a adăugat că țările UE ar trebui, de asemenea, să îmbunătățească biodiversitatea în ecosistemele agricole prin intermediul unor indicatori-cheie, cum ar fi:
- indicele fluturelui de pajiște,
- proporția de terenuri agricole cu o diversitate ridicată de caracteristici peisagistice
- stocul de carbon organic din solul mineral al terenurilor arabile.
De asemenea, țările vor lua măsuri pentru a majora indicele de păsări pe terenurile agricole. La urma urmei, păsările sunt buni indicatori ai biodiversității globale. Se remarcă faptul că unele obiective pentru ecosistemele agricole pot fi suspendate în circumstanțe excepționale. În special, în cazul în care acestea reduc în mod grav suprafața de teren necesară pentru a produce suficiente alimente pentru consumul UE.