Japonezii sunt îngrijorați de înflorirea timpurie a sakurei după o iarnă călduroasă record

Din cauza iernii anormal de călduroase din Japonia, sakura – un soi local de cireș, considerat principalul simbol al primăverii în Țara Soarelui Răsare – va înflori mult mai devreme. Potrivit The Independent, unele soiuri au început deja să înflorească.

Publicația notează că Japonia înregistrează de obicei vârful sezonului de înflorire a acestor plante în martie și aprilie, când străzile marilor orașe sunt decorate cu frumoase flori albe și roz, atrăgând milioane de vizitatori în parcurile și grădinile orașelor.

În mod tradițional, copacii sakura din Kawazu, cultivați în orașul cu același nume din centrul-sud al Japoniei, sunt primii care înfloresc la sfârșitul lunii februarie. Dar în acest an, acești copaci și-au eliberat deja florile înainte de jumătatea lunii februarie. Localnicii sunt îngrijorați că florile vor începe să cadă mai devreme decât de obicei și vor periclita tradiționalul Festival al florilor de Sakura.

Dar și alte soiuri de sakura, mai târzii, sunt așteptate să înflorească mult mai devreme în acest an. Tokyo a anunțat deja că va fi orașul în care copacii vor înflori primii. Și, deși acest lucru este adesea un motiv de mândrie pentru japonezi, înflorirea timpurie din acest an este alarmantă.

În 2023, florile de sakura au apărut cu zece zile mai devreme decât de obicei, egalând recordurile de anticipație stabilite în 2020 și 2021. Iar acum, nu doar acest record riscă să fie doborât, ci și recordul de neatins până acum din anii 1950.

Se așteaptă o înflorire timpurie din cauza vremii anormal de calde din Japonia. În multe orașe din sudul țării, temperaturile aerului cresc deja până la 23-24 de grade Celsius, ceea ce este mult chiar și pentru o Japonie destul de caldă. În total, aproximativ 600 de recorduri locale de temperatură au fost deja stabilite în țară în ultima lună.