Cercetătorii de la Universitatea Stanford (SUA) au anunțat că mașinile electrice de generație viitoare vor primi baterii litiu-metal care le vor permite să parcurgă peste 1.120 de kilometri cu o singură încărcare. Adică de două ori mai mult decât mașinile electrice din prezent.
Oamenii de știință au testat o varietate de materiale și tehnici noi pentru a îmbunătăți durata de viață a bateriei. Acum, cercetătorii de la Universitatea Stanford au descoperit o soluție cu costuri reduse: pur și simplu se golește bateria și se lasă să se odihnească timp de câteva ore. Această abordare simplă, descrisă într-un studiu publicat în revista Nature, a restabilit capacitatea bateriei și a sporit performanța generală.
Încărcarea și descărcarea continuă provoacă o degradare rapidă a bateriilor litiu-metal, ceea ce le face nepotrivite dacă sunt utilizate zilnic pentru vehiculele electrice. Atunci când o baterie este descărcată, bucăți de litiu metalic de dimensiuni de ordinul micronilor sunt izolate și prinse în interfața electrolitului solid (SEI), o matrice spongioasă se formează în locul unde se întâlnesc anodul și electrolitul.
Cercetătorii de la Universitatea Stanford au descoperit că lăsând o baterie să se „odihnească” în stare descărcată, se poate reface capacitatea pierdută și se poate prelungi durata de viață a acesteia.
„O mașină echipată cu o baterie litiu-metal ar avea o autonomie dublă față de un vehicul cu litiu-ion de dimensiuni egale – 600 de mile la o încărcare față de 300 de mile, de exemplu”, a declarat co-autorul principal Philaphon Sayavong. „În cazul vehiculelor electrice, obiectivul este de a păstra bateria cât mai ușoară posibil, extinzând în același timp autonomia vehiculului”.