Comisia Europeană aprobă un ajutor de stat de 6,9 miliarde de euro pentru proiecte privind hidrogenul

Comisia Europeană a aprobat un ajutor de stat în valoare de 6,9 miliarde de euro pentru 33 de proiecte de infrastructură pe bază de hidrogen Hy2Infra în șapte țări din blocul comunitar, ceea ce face ca acesta să fie al treilea proiect important de interes comun european (IPCEI).

Proiectele includ, printre altele, instalarea a 3,2 GW de electrolizoare de mari dimensiuni pentru producția de hidrogen ecologic și dezvoltarea unor instalații de stocare de mari dimensiuni cu o capacitate de cel puțin 370 GWh, a precizat Comisia Europeană.

Raportul a subliniat că Hy2Infra are în vedere, de asemenea, desfășurarea de noi conducte de transport și distribuție a hidrogenului și conversia celor existente, în lungime de aproximativ 2.700 de kilometri. Precum și construcția de terminale de transbordare și a infrastructurii portuare asociate pentru transportatorii de hidrogen organic lichid (LOHC) pentru a gestiona 6.000 de tone de hidrogen pe an. Proiectele ar trebui să fie operaționale până la sfârșitul anului 2029.

Se menționează că vor primi finanțare 32 de companii, dintre care cinci IMM-uri din șapte țări, și anume: Franța – 1 proiect; Germania – 24; Italia – 3; Olanda – 1; Polonia – 1; Portugalia – 2; Slovacia – 1.

Se așteaptă ca Hy2Infra să crească oferta de hidrogen verde, ceea ce va reduce dependența de gazele naturale și va contribui la obiectivele climatice ale blocului. Proiectul va atrage, de asemenea, investiții private în valoare de 5,4 miliarde de euro.

„Toate cele 33 de proiecte incluse în IPCEI sunt foarte ambițioase, deoarece urmăresc să dezvolte o infrastructură care depășește ceea ce oferă piața în prezent”, a explicat Comisia Europeană.

Anunțul a precizat că societățile vor lucra, de asemenea, la interoperabilitate și la standarde comune pentru a preveni obstacolele și a favoriza integrarea viitoare a pieței. IPCEI va sprijini apariția treptată a unei infrastructuri paneuropene a hidrogenului, începând cu diferite clustere regionale.