STUDIU:Rezervele de apă subterană ale planetei sunt pe cale să se epuizeze

Apele subterane, o sursă esențială de apă dulce pentru miliarde de oameni din întreaga lume, se confruntă cu scăderi semnificative ale nivelului lor.

Oamenii de știință au combinat pentru prima dată datele de monitorizare de la peste 170.000 de sonde din peste 40 de țări, analizând milioane de măsurători între 2000 și 2022, afirmă un studiu publicat în revista Nature.

Apele subterane, o sursă cheie de apă dulce pentru miliarde de oameni din întreaga lume, se confruntă cu scăderi semnificative ale nivelurilor. Acestea reprezintă aproximativ 30% din rezervele de apă dulce ale lumii și sunt esențiale pentru regiunile cu precipitații insuficiente. Studiul a constatat că nivelurile apelor subterane au scăzut cu 71% în 1 693 de acvifere între 2000 și 2022, cu scăderi anuale de peste 0,1 metri în 617 dintre ele.

În ciuda acestor tendințe alarmante, există o dinamică pozitivă. În unele regiuni, cum ar fi Bangkok, Arizona și New Mexico, strategiile de limitare a exploatării acviferelor, de utilizare a râurilor locale și de saturare a subsolului cu apă de suprafață au restabilit rezervele de apă subterană. De exemplu, apele subterane au început să se refacă în aceste regiuni, ceea ce este recunoscut ca fiind un pas important în abordarea epuizării apelor subterane.

Oamenii de știință au observat, de asemenea, accelerarea scăderii nivelului apelor subterane în primele două decenii ale secolului XXI pentru 30 % dintre acvifere, ceea ce subliniază urgența problemei. Anterior, Kazahstanul a propus o tehnologie inovatoare de a trimite ioni încărcați negativ în atmosferă pentru a stimula formarea norilor de ploaie, ceea ce ar putea fi un mijloc eficient de reglementare a climei și de combatere a secetei.