Conferința – Reușitele și Provocările negocierilor privind aderarea Ucrainei la UE, Agenda Verde

Câteva țări, inclusiv Republica Moldova și România, s-au întâlnit la Kiev, în persoana excelenței sale Iordanca Iordanov, și Mircea Fechet, alături de omologul său ucrainean, Ruslan Strilets. Conferința organizată de colegii din Ucraina a avut în agendă mai multe puncte de rigoare, paneluri, conferință de presă, cât și discuții peste viitoarele întâlniri. Printre ele s-au numărat Provocările de negociere privind aderarea Ucrainei la UE – Agenda Verde, Schimbările climaterice care este una din cele mai importante aspecte discutate de mapamond.

Un alt subiect atins de cei prezenți la Conferință, a fost Cooperarea țărilor Bazinului râului Prut, Digitalizarea datelor de mediu. Din agendă nu au lipsit și alte teme, cum ar fi: resursele naturale și biodiversitatea, omologii au discutat despre departamentele de protecție ale mediului Regional, dar și despre Economia circulară. În cadrul întâlnirii, Ucraina a prezentat Reforma Inspectoratului de Stat pentru Mediu, reușitele și provocările acesteia.

Și, pentru că sunt aproximativ 2 ani de la începutul războiului dintre Ucraina și Rusia, cei trei miniștri, alături de invitați, Victoria Kyreieva, ministru adjunct al protecției mediului și resurselor naturale din Ucraina, Oleksiy Sobolev, ministru adjunct al Economiei al Ucrainei, Hanna Zamazieieva, Președinte al Agenției de Stat pentru Eficiență Energetică și economisirea energiei din Ucraina, Olena Pavlenko, Președinte DiXi Group, Štefan Füle – Comisar european pentru extindere și Politica de Vecinătate Europeană, 2010-2014, au discutat despre urmările acestuia asupra mediului, nu doar al Ucrainei, dar și a zonelor imediat apropiate.

Războiul are efecte profunde și adesea devastatoare asupra mediului. Impactul acestui război asupra mediului cuprinde o serie de consecințe distructive care pot persista mult timp după încheierea conflictelor. Epuizarea resurselor, Defrișarea, Contaminarea solului și a apei, Poluarea, Deplasarea populațiilor, Distrugerea infrastructurii, Pierderea biodiversității, Schimbarea climei.

Eforturile de atenuare a impactului războiului asupra mediului implică cooperarea internațională, evaluări de mediu post-conflict, inițiative de restaurare a mediului și dezvoltarea de tratate și convenții pentru a reglementa utilizarea anumitor arme și pentru a proteja ecosistemele vulnerabile. Abordarea consecințelor războiului asupra mediului este esențială pentru bunăstarea atât a ecosistemelor, cât și a societăților umane. Acestea dar și alte concluzii au fost expuse la finele acestei zile.

Sursa: mediu.gov.md