Participanții la COP28 nu au putut ajunge la un acord privind renunțarea la combustibili fosili

În cadrul conferinței COP28 privind clima, Emiratele Arabe Unite au prezentat un proiect de acord final mai blând, care nu include eliminarea treptată a combustibililor fosili.

Documentul solicită reducerea emisiilor prin reduceri echitabile ale consumului și producției de combustibili fosili pentru a atinge neutralitatea climatică până în jurul anului 2050, relatează DW.

Se menționează că o coaliție de peste 100 de țări optează pentru o eliminare completă a combustibililor fosili. Cu toate acestea, proiectul de document final oferă opțiuni de reducere a producției și consumului de cărbune, petrol și gaze naturale. Potrivit documentului, acordul prevede, de asemenea, triplarea capacității de energie regenerabilă până în 2030 și o eliminare rapidă a cărbunelui care nu este utilizat la scară industrială. În plus, acordul solicită extinderea tehnologiei de captare a carbonului.

DW a menționat faptul că neincluderea apelurilor pentru renunțarea completă la combustibilii fosili indică influența anumitor țări, inclusiv a exportatorilor de petrol din OPEC. Renunțarea la combustibilii fosili a fost susținută de o coaliție de peste 100 de țări, inclusiv de principalele țări producătoare de petrol și gaze, precum SUA, Canada și Norvegia, precum și de UE și de națiunile insulare vulnerabile din punct de vedere climatic.

 Proiectul de acord a fost condamnat pe scară largă, mulți reprezentanți exprimându-și dezamăgirea. De exemplu, ministrul german de externe, Annalena Berbock, a calificat documentul ca fiind în mod clar insuficient și dezamăgitor.

„Acest text nu este suficient. Există elemente care sunt inacceptabile în sine. Este o dezamăgire”, a declarat ministrul francez al Energiei, Agnès Pannier-Rounacher.

Un oficial al Departamentului de Stat al SUA a adăugat că secțiunea privind atenuarea, inclusiv aspectele legate de combustibilii fosili, trebuie consolidată semnificativ, iar secțiunea financiară conține inexactități care trebuie corectate.

” Nu vom accepta un rezultat care va duce la devastarea țării noastre și a milioane, dacă nu miliarde, de oameni și comunități dintre cele mai vulnerabile”, a declarat Samuel Silk, delegatul șef al Insulelor Marshall și ministrul resurselor naturale.

Se menționează că COP28 este programată să se încheie marți, 12 decembrie. Cu toate acestea, negocierile ar putea să se prelungească încă câteva zile, așa cum s-a întâmplat în 2022.