A fost stabilite primele 20 de state, cele mai dependente de cărbune la nivel mondial. Infografic

Africa de Sud a fost țara cea mai dependentă de cărbune în 2022, reprezentând 69% din consumul de energie primară, în timp ce China și India au fost cei mai mari consumatori de cărbune în termeni absoluți.

Sectorul energetic din China reprezintă o treime din consumul global de cărbune, în timp ce India va deveni liderul mondial în ceea ce privește creșterea consumului de cărbune în următorii ani, potrivit Elements.

Se remarcă faptul că în 2022, consumul global de cărbune a depășit pentru prima dată 8 miliarde de tone pe an. În pofida tranziției ecologice globale și a reducerii emisiilor, combustibilii fosili reprezintă încă peste 80% din consumul de energie primară la nivel mondial. Cărbunele, cel mai accesibil combustibil energetic din lume, este, de asemenea, cea mai mare sursă de emisii de CO2 legate de energie.

Materialul a subliniat faptul că, pe lângă producția de energie, cărbunele este folosit pentru a produce fontă brută, oțel și ciment. Cu toate acestea, în țările dezvoltate se înregistrează o scădere semnificativă a consumului de cărbune. În SUA, acest indicator a scăzut cu 50% față de 2010.

O tendință similară se observă în UE. De exemplu, în Germania, producția de energie pe bază de cărbune a reprezentat 18,9% din consumul total de energie, tot din cauza unei creșteri pe fondul crizei energetice. În 2012, această cifră a ajuns la 24,9%.

„Pe măsură ce consumul de cărbune scade în țările dezvoltate, dar rămâne stabil în economiile emergente, Agenția Internațională pentru Energie prevede că cererea de cărbune se va menține la nivelul din 2022 până în 2025, când va începe să scadă”, se arată în material.

Reamintim, un nou raport al Organizației Națiunilor Unite a demonstrat că emisiile de carbon până în 2030 vor fi reduse cu 2% față de nivelul din 2019, deși conform Acordului de la Paris ar trebui reduse cu 43%.

Sursa:elements.visualcapitalist.com