OXFAM:Cei mai bogați 10% dintre oameni sunt responsabili pentru jumătate din emisiile mondiale

Potrivit unui nou raport Oxfam, cei mai bogați 1% din populație emit la fel de mult dioxid de carbon ca și cele două treimi din populația cea mai săracă a lumii.

The Independent scrie că raportul Oxfam, bazat pe cercetările Institutului de Mediu din Stockholm (SEI), a estimat emisiile de consum în rândul grupurilor de populație cu venituri diferite.

În 2019, emisiile de dioxid de carbon ale celor mai bogați 1% dintre oameni au crescut la 16% din totalul emisiilor mondiale, fiind egale cu cele ale celor mai săraci cinci miliarde de oameni.

Constatările evidențiază diferența dintre amprenta de carbon a celor foarte bogați, ale căror stiluri de viață și investiții în combustibili fosili sunt intensive în carbon, și restul lumii.

Chiara Liguori, consilier principal al Oxfam pentru politici privind justiția climatică, a declarat că cei foarte bogați „jefuiesc planeta”, în timp ce cei săraci „plătesc prețul”.

„Scara uriașă a inegalității climatice identificate în raport evidențiază modul în care aceste două crize sunt legate în mod inextricabil, alimentându-se reciproc, precum și nevoia urgentă de a ne asigura că costurile tot mai mari ale schimbărilor climatice cad asupra celor mai responsabili și mai capabili să plătească”, a menționat ea.

„Decalajul dintre cei super-bogați și toți ceilalți este uriaș. O persoană din cei 99% din cei mai săraci ar avea nevoie de aproximativ 1.500 de ani pentru a produce la fel de mult carbon precum produc cei mai bogați miliardari într-un an. Este fundamental nedrept”, a adăugat Liguori.