De astăzi, consumatorii se pot înregistra pentru a primi compensații la energie

Începând cu întâi noiembrie, consumatorii casnici se pot înscrie în programul „Ajutor la contor” pentru a primi compensații în factură la gaze naturale, energia termică, electrică și pentru combustibili solizi.

Pentru a beneficia de compensații și în acest an, toți consumatorii trebuie să se înscrie pe platforma compensatii.gov.md, disponibilă începând cu 1 noiembrie. Pentru a primi compensații pentru luna noiembrie, aceștia trebuie să se înregistreze până pe data de 25 noiembrie. Pe parcursul sezonului rece, beneficiarii vor avea posibilitatea de a modifica cererea în două cazuri: pentru a include persoanele nou născute și pentru a radia persoanele decedate din cererea depusă în sistem.

„Și în acest an Guvernul va fi alături de toate familiile din Republica Moldova. Astăzi lansăm programul de compensații pentru perioada rece a anului 2023-2024. În acest an, vom avea două tipuri de compensații: compensația în factură și compensația sub formă de plată monetară lunară, acordată în special pentru gospodăriile care se încălzesc cu lemne și cărbuni. Pentru a beneficia de compensații, toate gospodăriile casnice trebuie să se înscrie în sistemul de compensații, indiferent dacă s-au înregistrat sau nu anul trecut. Procesul de înregistrare este foarte simplu și durează circa 15 minute. Totodată, fac apel către toți cetățenii Republicii Moldova ca și în acest an să consumăm sursele de energie cât mai eficient și mai rațional și sunt sigur că, mai solidari, mai aproape unii de alții, vom reuși să reducem consumul de energie și să facem față provocărilor sezonului rece”, a declarat Alexei Buzu, Ministrul Muncii și Protecției Sociale.

În acest an, familiile care au ca principală sursă de încălzire lemnele sau cărbunele vor primi o plată monetară de 800 de lei, cu 100 de lei mai mult ca anul trecut. Ajutorul pentru Perioada Rece a Anului, APRA, a fost integrat în sistemul informațional vulnerabilitatea energetică (SIVE), cunoscut ca programul „Ajutor la contor”. Pentru a beneficia de această plată, beneficiarii trebuie să completeze cererea online sau la asistentul social, indicând că sursa principală de încălzire sunt combustibilii solizi.

Uniunea Europeană a contribuit financiar la capitalizarea Fondului de Reducere a Vulnerabilității Energetice prin suport bugetar direct, în mărime de aproape 1,5 miliarde lei.

„Deja al doilea an la rând, UE sprijină Guvernul să ajute gospodăriile vulnerabile să primească compensații la facturile de energie pe durata sezonului rece. Totadată, încurajăm investițiile în eficiența energetică a clădirilor și caselor. Pe termen lung, acest lucru va reduce facturile și va crește bunăstarea moldovenilor”, a declarat Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

Persoanele care nu au acces la internet sau întâmpină dificultăți în înregistrarea pe platformă și în acest an vor putea apela la asistenții sociali sau bibliotecarii din localitate. De asemenea, pentru întrebări legate de procesul de înregistrare va fi disponibil numărul gratuit 080005000 al centrului de apel. Acesta a fost constituit cu sprijinul programului „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD Moldova, care a contribuit și la crearea Fondului de Reducere a Vulnerabilității Energetice și mobilizarea resurselor pentru compensații.

„În centrul unei tranziții energetice juste și echitabile se află angajamentul nostru comun de a nu lăsa pe nimeni în urmă. Ne mândrim de colaborarea cu Guvernul și partenerii în dezvoltarea Fondului de Reducere a Vulnerabilității Energetice pentru a sprijini gospodăriile vulnerabile energetic din Republica Moldova. Prin intermediul platformei digitale care joacă un rol central în gestionarea vulnerabilității energetice, vom asigura alocarea echitabilă a compensațiilor în viitorul sezon rece 2023-2024. Aceste eforturi susțin angajamentul nostru neclintit de a oferi sprijin esențial celor din comunitatea noastră care au cea mai mare nevoie de el”, a declarat Daniela Gasparikova, Reprezentanta rezidentă PNUD în Republica Moldova.

Compensații vor fi alocate pentru 7 categorii de vulnerabilitate energetică, în acest an fiind adăugate două noi categorii – primară și extremă. Autoritățile vor avea acces la informațiile privind veniturile persoanelor deținute de Serviciul Fiscal de Stat, de Casa Națională de Asigurări Sociale și de alte instituții ale statului, precum și de instituțiile bancare, birourile de credit și alte instituții financiare, pentru a se asigura de corectitudinea datelor.

La stabilirea gradului de vulnerabilitate energetică va conta și gradul de dizabilitate severă al membrilor gospodăriei casnice. De asemenea, rata creditului imobiliar va fi dedusă din venitul disponibil pentru achitarea energiei și prin urmare, mai mulți solicitanți vor putea beneficia de o categorie de vulnerabilitate mai ridicată.

Sistemul informațional Vulnerabilitate Energetică a fost extins cu un modul nou, „Ecovoucher”, gestionat de Agenția pentru Eficiență Energetică, iar persoanele care se vor înregistra în acest an în sistem, vor fi eligibile pentru sesiunile programului de vouchere din anul următor, 2024.

Fondul de Vulnerabilitate Energetică a fost creat în 2022 de Guvernul Republicii Moldova, cu sprijinul Uniunii Europene, Slovaciei și PNUD, în scopul atenuării sărăciei energetice, agravate de crizele multiple.

În sezonul de încălzire 2022-2023, aproximativ 895.000 de gospodării au beneficiat de compensații la factură. Conform evaluării PNUD a impactului Fondului, compensațiile au redus nivelul sărăciei energetice cu 43% și au avut cel mai mare impact asupra familiilor cele mai vulnerabile; au fost compensate până la 57% din costurile facturilor pentru gazul natural și 59% din costurile facturilor pentru energia termică.

Uniunea Europeană și PNUD, precum și alți parteneri de dezvoltare vor continua să ofere sprijin și în sezonul de încălzire 2023-2024 pentru operaționalizarea Fondului.

Sursa: undp.org