Pierderea polenizatorilor amenință culturile din zonele tropicale

Insectele din întreaga lume se confruntă cu diverse presiuni de mediu care amenință nu numai biodiversitatea, ci și securitatea alimentară.

Potrivit unei echipe de oameni de știință de la University College London și de la Muzeul de Istorie Naturală (Marea Britanie), produse alimentare precum cafeaua, cacao, pepenii verzi și mango ar putea fi cele mai expuse riscului din cauza declinului populațiilor de insecte de la tropice, relatează Sustainability Times.

Oamenii de știință au studiat peste 1.500 de culturi din întreaga lume și au catalogat peste 3.000 de specii de insecte polenizatoare. Autorii notează că trei sferturi dintre culturi depind într-o anumită măsură de polenizarea prin insecte.

„Studiul nostru a constatat că zonele tropicale sunt cele mai expuse riscului cel mai mare pentru producția de culturi din cauza declinului populațiilor de insecte cauzat de schimbările climatice și de utilizarea terenurilor. În timp ce riscurile locale sunt în cele mai mari în regiuni precum Africa Subsahariană, nordul Americii de Sud și Asia de Sud-Est, impactul se răspândește la nivel global prin comerțul cu culturi dependente de polenizare”, a declarat Joe Millard, unul dintre autorii studiului, adăugând că, în unele cazuri, aceste culturi pot fi polenizate manual, dar acest lucru necesită mai multă muncă și costuri.