STUDIU: Schimbările climatice ar putea face ca berea să-și schimbe aroma

Din cauza schimbărilor climatice, berea și-ar putea schimba aroma în viitor și s-ar putea vinde la un preț mult mai mare în unele părți ale Europei.

Un astfel de scenariu este probabil pentru anii 2021-2050. El este asociat cu riscul de creștere a secetelor agricole, care vor sta la baza unei scăderi a randamentului și a calității hameiului – una dintre componentele principale în producția de bere. Acest lucru este afirmat într-un studiu publicat în revista Nature Communications.

Potrivit oamenilor de știință, procesele relevante au început deja. Dacă nu vor fi oprite, în perioada 2021-2050, randamentul hameiului va scădea cu 12-35% în principalele regiuni europene de cultură.

„Studiul indică un declin indus de climă în ceea ce privește calitatea și cantitatea de hamei tradițional de aromă în Europa și necesită măsuri urgente de adaptare pentru a stabiliza rețelele internaționale de piață”, au declarat cercetătorii.

Producătorii de bere din Marea Britanie, Slovenia, Portugalia și Spania vor fi deosebit de afectați.

Oamenii de știință menționează că fermierii vor trebui să se „adapteze” la aceste schimbări și să se gândească la modul în care să își mențină culturile în siguranță împotriva secetei și a distrugerii.

Cercetarea le-a permis autorilor săi să stabilească faptul că lipsa apei și seceta sunt deosebit de dăunătoare pentru cantitatea de cultură.

În același timp, căldura excesivă dăunează concentrației de acizi alfa. Hameiul este o plantă foarte pretențioasă și delicată. Nu poate fi cultivat decât la anumite latitudini, care se întind aproximativ de la nordul Germaniei până la nordul Spaniei. Hameiul are nevoie de multă apă și umiditate, așa că se plantează în apropierea râurilor.

„Deoarece se preconizează secete agricole cu un grad de probabilitate ridicat în sudul Europei și cu un grad de probabilitate mediu în Europa Centrală, suprafața de cultivare a hameiului aromat trebuie extinsă cu 20% față de suprafața de producție actuală pentru a compensa viitoarele scăderi”, se arată în cercetare.

Suprafața estimată a hameiului în țări aparte, precum și poziția aproximativă a zonei optime de creștere a hameiului.
Harta din stânga sus arată cinci situri reprezentând 3 regiuni principale germane de creștere a hameiului (Spalt, Hallertau și Tettnang), situl Zatec din Cehia și Celje din Slovenia. Harta din dreapta sus indică locația aproximativă a principalelor zone de creștere a hameiului din Germania, Cehia și Slovenia, precum și regiunile administrative recunoscute producătoare de hamei din țările rămase. Harta include, de asemenea, locațiile celor 59 de stații meteo utilizate în analiză. Culoarea punctelor răspunde la suprafața de hamei, iar banda maro la zona optimă de creștere a hameiului. Sursa:nature.com