ONU: 43 de milioane de copii și-au pierdut casele din cauza dezastrelor provocate de schimbările climatice

Potrivit unui raport recent al Fondului Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), între 2016 și 2021, aproximativ 43 de milioane de copii au fost strămutați din cauza unor fenomene meteorologice extreme, cum ar fi uraganele, inundațiile, seceta și incendiile de vegetație. Autorii raportului spun că copiii și familiile lor sunt alungați din casele lor din cauza schimbărilor climatice ale planetei.

„Aceste cifre sunt echivalente cu situația în care 20.000 de copii ar fi alungați din casele lor în fiecare zi”, spune Laura Healy, unul dintre autorii raportului. În total, raportul se referă la situația din 44 de țări.

Mai mult de jumătate dintre copiii strămutați trăiesc în China, India și Filipine. Dar, dacă analizăm statisticile proporțional cu populația fiecărei țări, cele mai afectate țări sunt Cornul Africii, în nord-estul continentului, și micile națiuni insulare din Caraibe. Iar cifra de 43 de milioane reprezintă exact numărul de copii, nu numărul de ori în care au fost nevoiți să fugă într-un loc nou. Experții subliniază faptul că mulți dintre acești copii ar fi putut experimenta evacuarea forțată de mai multe ori.

Valurile de căldură din Europa și SUA sunt rezultatul schimbărilor climatice, au confirmat oamenii de știință

Autorii raportului avertizează că, pe măsură ce planeta se încălzește, alte 100 de milioane de copii vor fi strămutați din casele lor în următorii 30 de ani.

Potrivit autorilor raportului, copiii aflați în situații de risc pot fi protejați și prin intermediul unor sisteme adecvate de educație, protecție socială și asistență medicală. Potrivit raportului, toate aceste sectoare trebuie să fie rezistente din punct de vedere financiar la situațiile de urgență, iar personalul – educatori, asistenți sociali și profesioniști din domeniul sănătății – trebuie să aibă competențele necesare în caz de pericol.

În plus, potrivit raportului, ar trebui stabilite parteneriate puternice cu autoritățile locale din țările cu risc și cu organizațiile relevante din țările mai dezvoltate. Acest lucru este necesar pentru a coordona evacuările și pentru a asigura facilități adecvate în noua locație pentru copii.

„Copiii se pot trezi separați de părinții lor sau de cei care îi îngrijesc. Aceștia pot suferi un stres fizic și emoțional sever dacă locuințele lor se prăbușesc sub ochii lor, comunitățile dispar sau își pierd familia. Educația lor este întreruptă, accesul lor la asistență medicală este împiedicat, riscul de a se pierde, riscul de îmbolnăvire crește și nu primesc vaccinurile necesare”, spune Laura Healy, unul dintre autorii raportului.

Raportul include, de asemenea, comentariile unora dintre copiii care au fost de acord să își împărtășească amintirile.

„Ne-am mutat bunurile pe un teren înalt și am trăit acolo săptămâni întregi”, și-a amintit Khalid Abdul, un băiat dintr-un sat sudanez care a fost inundat și la care s-a putut ajunge doar cu barca în timpul evacuării.

În 2017, surorile californiene Mia și Maya Bravo au privit din duba familiei cum focul le-a distrus casa în timpul incendiilor de vegetație. Potrivit Miei, ea a trăit un șoc atât de mare încât nu s-a dus la culcare pentru prima dată decât la multe ore după ceea ce a văzut.

Cea mai importantă condiție pentru ca copiii să nu fie nevoiți să își părăsească locuințele este combaterea schimbărilor climatice, consideră UNICEF.

Cei 43 de milioane de copii strămutați sunt doar vârful aisbergului, spun experții. Schimbările climatice au pus deja în mișcare procese care sunt lente, iar rezultatele nu sunt încă vizibile, dar ar putea fi catastrofale.

ONU face apel la liderii mondiali, care se vor reuni la un summit pe tema climei la Dubai în noiembrie-decembrie anul acesta, să pună pe lista de priorități îngrijirea copiilor și mai ales măsurile preventive pentru a-i deplasa în siguranță.

„Pe măsură ce impactul schimbărilor climatice asupra planetei noastre crește, se va majora și migrația forțată. Avem instrumentele și cunoștințele necesare pentru a face față acestei provocări, dar acționăm prea lent”, a declarat directorul executiv al UNICEF, Catherine Russell.

Sursa:BBC