La summitul G-20 nu s-au stabilit obiective majore în materie de climă

La summitul de la New Delhi, India, țările G-20 nu au stabilit niciun obiectiv major în materie de climă, în special reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 60% până în 2035 și atingerea neutralității emisiilor de dioxid de carbon mai devreme de 2050. Acestea au convenit să tripleze capacitatea globală de energie regenerabilă până în 2030 și au recunoscut necesitatea de a elimina treptat energia pe bază de cărbune, relatează Reuters.

Se remarcă faptul că țările membre ale G-20 reprezintă peste 80% din emisiile globale. Prin urmare, eforturile combinate ale grupului în ceea ce privește decarbonizarea sunt cruciale în lupta globală împotriva schimbărilor climatice. Publicația a relatat că G-20 a avut dezacorduri. În timpul reuniunilor preliminare, Rusia, China, Arabia Saudită și India s-au opus reducerii emisiilor cu 60%.

„Țările membre vor continua și vor promova eforturile de triplare a capacității globale de energie regenerabilă în funcție de circumstanțele naționale până în 2030”, se arată în declarațiile adoptate în cadrul summitului.

Reuters a explicat că circumstanțele naționale vor fi luate în considerare la eliminarea treptată a energiei pe bază de cărbune. Cu toate acestea, documentul nu vorbește despre reducerea utilizării țițeiului, ceea ce se datorează probabil presiunii din partea unuia dintre cei mai mari exportatori de petrol din lume, Arabia Saudită.

Se remarcă faptul că liderii G-20 au recunoscut importanța accelerării măsurilor de facilitare a tranziției către sisteme energetice cu emisii reduse. În special, accelerarea eforturilor de eliminare treptată a utilizării energiei pe bază de cărbune, în funcție de circumstanțele naționale.

Materialul a subliniat faptul că țările G-7 au încercat să convină asupra unei realizări a neutralității climatice mai devreme decât până în 2050. Cu toate acestea, declarația G-20 nu conține astfel de angajamente. Documentul identifică, de asemenea, necesitatea de a oferi finanțare și stabilă țărilor în curs de dezvoltare pentru a sprijini tranziția lor ecologică.

Reamintim că un studiu realizat de Grupul interguvernamental de experți ONU privind schimbările climatice (IPCC) a menționat că lumea va depăși limita încălzirii cu 1,5°C până la începutul anilor 2030 și va ajunge la 3,2°C până în 2100.