Guterres va vorbi despre climă și reforma sistemului financiar la summitul BRICS

Secretarul General al ONU va participa la o reuniune de informare cu țările africane și la dialogul BRICS Plus.

Secretarul general al ONU, António Guterres, a acceptat invitația la summitul BRICS, deși nu a mai participat până acum la evenimentele acestei organizații, și intenționează să sublinieze în discursurile sale necesitatea combaterii schimbărilor climatice și a reformării sistemului financiar global. Acest lucru a fost declarat în cadrul unui briefing de către reprezentantul secretarului general al ONU, Stephane Dujarric.

„Nu va fi o surpriză să spunem că traversăm acum o perioadă deosebit de dificilă. Summitul BRICS va reuni actori foarte importanți pe scena mondială. Africa de Sud joacă un rol deosebit de important. Așadar, secretarul general a acceptat cu plăcere invitația și o va folosi pentru a face o serie de declarații cheie”, a declarat Dujarric.

Purtătorul de cuvânt al secretarului general a adăugat că Guterres va participa la o reuniune de informare cu țările africane și la dialogul BRICS Plus.

„El va face o declarație clară că nu există alternative la cooperare într-o lume divizată și asaltată de crize”, a adăugat Dujarric. – El va face apel la lideri să dea dovadă de solidaritate, precum și să acorde o atenție urgentă unei serii de provocări, inclusiv schimbărilor climatice și necesității de a restructura sistemul financiar global.”

Dujarric a precizat că sunt planificate și o serie de întâlniri bilaterale între Guterres și participanții la summit, dar programul acestora este încă în curs de finalizare.

Summitul BRICS de la Johannesburg are loc în perioada 22-24 august.