112 elevi au învățat la tabăra de vară ENERGEL cum să fie prietenoși mediului și să economisească energia

Timp de 10 zile, în inima Codrilor, 112 elevi, cu vârste între 15 și 17 ani, au învățat despre beneficiile energiei regenerabile și a utilizării raționale a resurselor.

Ei au participat la tabăra de vară ENERGEL, desfășurată de Gutta-Club, cu sprijinul programului „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD Moldova. Tabăra a avut loc în două ture: 29 iulie – 8 august și 11 – 21 august.

Elevii sunt acum convinși să adopte un stil de viaţă prietenos naturii, economisind energie, reciclând deșeurile și îndemnându-și familia și prietenii să facă același lucru.

Programul taberei a inclus o vizită la cel mai mare parc fotovoltaic din Republica Moldova, o investiție de patru milioane de dolari în raionul Criuleni, precum și o activitate de salubrizare a localității Răculești.

Copiii au calculat propria amprentă climatică și au montat un spectacol cu tematică legată de climă. Ei au mai participat la ateliere practice de reutilizare a obiectelor.

Pe 17 august, tinerii participanți la cea de-a doua tură a taberei au desfășurat Ziua Ușilor Deschise, unde au prezentat oaspeților prototipuri de dispozitive ecologice, folosind materiale precum sticle decorate cu pânză și frânghii, hârtie etc.

Un tânăr inventator din satul Boldurești, raionul Nisporeni, a prezentat în cadrul taberei un prototip care demonstrează transmisia energiei printr-un singur fir, încercând să repete experimentele celebrului Nikola Tesla de la finele secolului al XIX-lea. Acest mod de transmitere a energiei ar reduce esențial costurile de transport.

„Sunt foarte importante programele care ne consolidează cunoștințele și ne fac să devenim eco responsabili, mai ales că instruirile au fost interactive și interesante. Acum vom putea promova aceste cunoștințe în comunitățile noastre și în viața de zi cu zi. Fiecare pas al nostru contează și planeta depinde de eforturile noastre”, a declarat Vitalina Rusu din satul Sculeni, raionul Ungheni.

Mihai Grecu a prezentat colegilor din tabăra ENERGEL un proiect de sistem fotovoltaic mobil, care își modifică poziția după mișcarea soarelui, astfel crescând randamentul instalației. Panourile fotovoltaice sunt utilizate în scopul de reîncărcare a bateriilor, dispozitivelor electrice etc.

„Panourile fotovoltaice sunt tot mai populare în Republica Moldova, însă majoritatea lor sunt fixate pe acoperișuri sau pe teren. Dacă le-am dota cu astfel de elemente foto, releu și motor electric, ele și-ar schimba automat poziția față de soare și ar funcționa pe parcursul întregii zile la randament ridicat”, explică Mihai Grecu.

„Este o plăcere să vizitez tabăra de vară ENERGEL, care radiază de energie și entuziasm. Accentul pus pe teme legate de energie și mediu este oportun. Angajamentul pe care îl văd denotă înțelegerea necesității urgente de a aborda provocările globale de mediu. Abilitățile de a canaliza această înțelegere în astfel de forme expresive de inginerie sunt cu adevărat lăudabile. Fiecare instalație prezentată aici spune o poveste, reflectă asupra tranziției la energie verde și asupra rolului potențial al fiecăruia în aceasta. Atât știința, cât și creativitatea sunt instrumente pentru schimbare, iar lucrările voastre au potențialul de a genera dezbateri și de a inspira acțiuni în domeniul tranziției la energie verde”, le-a spus tinerilor Andrea Cuzyova, Reprezentantă rezidentă adjunctă PNUD în Republica Moldova.

„Generația mea a făcut prea puțin pentru a preveni schimbările climatice, iar acum voi aveți sarcina să recuperați. Dar, în această tabără am văzut mult entuziasm și cunoștințe. Sunt încrezut că voi, tinerii, viitori cetățeni ai Uniunii Europene, veți reuși să salvați planeta noastră de la încălzirea globală, iar Uniunea Europeană, lider în combaterea schimbărilor climatice, vă va fi alături în continuare”, a spus Solomon Ioannou, manager de programe la Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova.

„În ultimii ani, energia ni se asociază cu tarifele mari și crizele. Însă, energia viitorului este una verde și sustenabilă, iar tehnologiile evoluează atât de repede, încât devin accesibile ca preț în scurt timp. Ministerul Energiei și-a propus un obiectiv ambițios: să devenim înainte de anul 2050 prima țară în curs de dezvoltare care e neutră din punct de vedere a carbonului. Suntem o țară mică și cu entuziasmul și cunoștințele voastre, acest lucru este posibil”, a spus Constantin Borosan, Secretar de stat la Ministerul Energiei.

Tabăra de vară ENERGEL se află la a noua ediție și a fost inițiată în anul 2011, cu sprijinul UE și PNUD.

Sursa:undp.org