Reprezentanta Republicii Moldova a participat reuniunea Panelului Interguvernamental pentru Schimbările Climatice

Reprezentanta Republicii Moldova, șefa Direcției politici de aer și schimbări climatice din cadrul Ministerului Mediului, Stela Drucioc, a participat la cea de-a 59-a reuniune a Panelului Interguvernamental pentru Schimbările Climatice (IPCC), la Nairobi, Kenya, în perioada 25-28 iulie 2023.

La reuniune a fost ales noul Birou IPCC, cât și Biroul Grupurilor de lucru pentru inventarele naționale de gaze cu efect de seră. Delegațiile țărilor au dreptul la vot în baza nominalizărilor și deplinelor puteri remise oficial către Secretariatul IPCC pentru participarea la alegerile posturilor din cele două birouri.

După reuniune, delegatul Republicii Moldova, Stela Drucioc, a informat Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene referitor la rezultatele alegerilor și a încadrat, conform procedurilor de selectare, experții naționali în cadrul Grupurilor de lucru (GL) pe adaptare, atenuare și fizica fenomenelor de schimbări climatice.

Încadrarea experților naționali în cadrul Grupului de lucru IPCC este importantă pentru monitorizarea efectelor și fenomenelor climatice, corelarea datelor care se utilizează in inventarele emisiilor gazelor cu efect de seră la nivel național, elaborarea rapoartelor științifice și examinarea rapoartelor cu privire la implementarea Convenției-cadru a Națiunilor Unite asupra Schimbărilor Climatice (UNFCCC).Rapoartele IPCC stau la baza estimărilor gazelor cu efect de seră și a poluanților atmosferici din cadrul UNFCCC și Convenției privind poluarea aerului transfrontalier pe distanță lungă (CLRTAP).

La reuniunea a fost stabilit graficul lucrărilor pentru elaborarea programului IPCC pentru următorii 6 ani. 

Sursa:mediu.gov.md