2024 ar putea fi primul an în care lumea va genera mai multă energie electrică din surse regenerabile decât din cărbune.
Un studiu realizat de Agenția Internațională pentru Energie (AIE) a constatat că cererea de energie electrică în UE va scădea cu 3% în 2023, ajungând la cel mai scăzut nivel din ultimii douăzeci de ani.
Cererea a scăzut pe fondul crizei energetice și al încetinirii creșterii economice, din care două treimi din reducerea netă s-a datorat încetinirii industriei în 2022, potrivit Euronews.
Raportul a subliniat că în prima jumătate a anului 2023 s-a înregistrat o scădere record de 6 % a consumului de energie electrică în UE. Acest lucru pune sub presiune competitivitatea industrială în Europa, deoarece producția sectorială continuă să rămână în urmă.
Se remarcă faptul că subvențiile de peste ocean, cum ar fi Legea de reducere a inflației din SUA și Legea privind transformarea ecologică din Japonia, afectează reducerile de producție, închiderea fabricilor, suspendarea și devierea investițiilor.
AIE a subliniat că cererea globală de energie electrică va crește din cauza: decarbonizării sistemelor energetice; utilizării sporite a răcirii casnice pe fondul creșterii temperaturilor la nivel global; și dezvoltării economiilor emergente.
„Cererea de energie electrică în China și India este așteptată să crească, China urmând să crească cu o rată anuală de 5,2% în următorii doi ani”, se arată în document.
Raportul a explicat că țările în curs de dezvoltare continuă să se bazeze pe combustibilii fosili. Astfel, China și India au crescut producția de energie pe bază de cărbune în prima jumătate a anului 2023, din cauza reducerii numărului de centrale hidroelectrice din cauza secetei.
AIE preconizează că în 2024 se va înregistra o revenire a cererii globale de electricitate. În plus, 2024 ar putea fi primul an în care la nivel mondial se va produce mai multă electricitate din surse de energie regenerabilă decât din cărbune.
Se remarcă faptul că astfel de previziuni sunt asociate cu acordul privind reforma pieței de energie electrică a UE. Reamintim că, în luna iulie, deputații europeni au ajuns la un acord amplu privind reforma pieței de energie electrică, care este menit să prevină repetarea crizei energetice din 2022.