Ministra Iordanov a participat la o ședință de lucru privind sistemul depozit de gestiune a deșeurilor de ambalaje

Ministra Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov, a participat la o ședință de consultare cu privire la reglementarea sistemului depozit aplicabil ambalajelor, prin analiza modificărilor legislative şi a necesităților de elaborare a reglementărilor noi, deficiențelor și oportunităților sectorului privat.

„Scopul ședinței este stabilirea platformei de dialog pentru crearea sistemului depozit de gestionare a deșeurilor de ambalaje, prin analiza propunerilor de modificări legislative și a necesităților, deficiențelor și oportunităților sectorului privat”, a menționat ministra Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov.

În cadrul discuțiilor, au fost abordate subiecte ce vizează modificările legislative în aplicarea sistemului depozit pentru ambalaje, precum și aspecte practice de stabilire a procedurilor de implementare a sistemului colectiv al producătorilor de ambalaje, în conformitate cu responsabilitatea extinsă a producătorului. Totodată, s-a discutat despre aspecte logistice și fluxuri financiare ce țin de sistemul depozit pentru ambalaje.

Sistemul „depozit” presupune achitarea unei a unei sume de bani (garanții) în momentul achiziției unui produs ambalat într-un ambalaj reutilizabil, de către consumator, care va fi primită înapoi în momentul returnării produsului după ce acesta și-a pierdut caracteristicile funcționale și constituie deșeu de ambalaj. Astfel, sistemul „depozit” poate fi o motivare pentru consumator, ca să predea ambalajele agenților economici, contribuind la gestionarea corectă a acestora și reducerea impactului negativ asupra mediului înconjurător. În acest mod, aportul la o gestionare corectă a deșeurilor de ambalaje din partea fiecărui actor implicat în ciclul de viață a produselor de ambalaje va contribui ca acestea să ia o formă circulară, în care materialele sunt refolosite la crearea de noi produse.

La reuniune au participat reprezentanți ai instituțiilor de mediu, ai ONG-rilor, ai mediului de afaceri și alte părți interesate.

Sursa:mediu.gov.md