STUDIU:Cele mai populare vinuri din lume ar putea dispărea pentru totdeauna

Cele mai renumite vinuri din lume, precum Prosecco și Cabernet Sauvignon, ar putea dispărea pentru totdeauna de pe rafturile magazinelor din cauza schimbărilor climatice.

Potrivit Dailymail, podgoriile de pe coastele munților unde sunt cultivați strugurii folosiți pentru producerea băuturilor spumante sunt în pericol de degradare a solului. Problema afectează și alte zone cunoscute, inclusiv Burgundia și Grand Cru, și ar putea afecta și Cabernet Sauvignon, cel mai popular vin roșu din lume.

Autorul principal al studiului, Dr. Paolo Tarolli, de la Universitatea din Padova, Italia, a declarat: „Riscul nu este doar pierderea produselor agricole sau schimbarea peisajului, care afectează negativ economiile locale… Riscul este pierderea istoriei unor întregi comunități și a rădăcinilor lor culturale.”

Solurile din podgoriile de munte sunt, de obicei, subțiri și erodate, iar de-a lungul a milioane de ani, eroziunea a transportat solul și apa în josul pantei. Dar terenul montan este esențial pentru a crea o aroma specifică a vinului.

Potrivit studiului, solurile de munte permit cultivarea strugurilor mici, dar cu un raport mai mare între coajă și suc. Deoarece coaja conține multă aromă, savoare și tanin, vinurile de munte au adesea arome intense. Cu toate acestea, podgoriile din Italia, Portugalia și Spania sunt, de asemenea, cele mai dificil de întreținut – de unde și expresia „viticultură eroică”.

Potrivit cercetării, fermierii și oamenii de știință trebuie să colaboreze pentru a salva unele dintre cele mai renumite vinuri din lume. Studiul a constatat că solul sărac și precipitațiile insuficiente sunt cele mai mari amenințări la adresa industriei.

Printre soluțiile posibile pentru a preveni pierderea solului se numără cultivarea de iarbă între viță de vie pentru a menține solul consolidat și colectarea apei de ploaie în rezervoare pe versanți pentru a preveni scurgerea.