Fundațiile clădirilor din orașe au devenit nesigure din cauza creșterii temperaturilor

Un cercetător de la Universitatea Northwestern (SUA) a ajuns la concluzia că fundațiile clădirilor din orașe au devenit nesigure din cauza schimbărilor climatice. Acest lucru s-a întâmplat deoarece solul, rocile și materialele de construcție sunt deformate de creșterea temperaturilor.

Descoperirile sunt publicate în revista Communications Engineering.

În cadrul studiului, autorul a analizat un cartier din Chicago și a construit un model computerizat tridimensional pe baza datelor colectate de la o rețea de senzori de temperatură. Aceste dispozitive au ținut cont de caracteristicile variațiilor de temperatură ale solului, de deformările și deplasările cauzate de schimbările climatice. Modificările au fost semnificative și, în anumite cazuri, ar putea fi incompatibile cu cerințele operaționale ale structurilor civile.

Specialistul a subliniat faptul că impactul schimbărilor climatice din sol asupra infrastructurii civile ar trebui luat în considerare la planificarea viitoare a orașelor din întreaga lume. În plus, luarea în considerare a acestui factor oferă o oportunitate de a reutiliza sau de a minimiza acumularea de căldură sub suprafața solului.