AEE: Moldovenii consumă mai multă energie generată de sistemele fotovoltaice

În primele șase luni ale anului curent, capacitățile de generare a energiei pe baza sistemelor fotovoltaice instalate de către persoanele juridice conform mecanismului de contorizare netă au depășit capacitățile instalate la sfârșitul anului 2022. Împreună cu consumatorii casnici puterea instalată cumulează peste 67 MW.

Conform datelor procesate, puterea medie a unei instalații fotovoltaice instalată de către consumatorii casnici a ajuns la 9.14 kW. Acest lucru indică asupra faptului că instalațiile sunt supradimensionate în situația în care o centrală cu puterea dată poate produce peste 10 mii kWh pe an însă consumul anual al unei gospodării medii este de 3 ori mai mic.

Potrivit datelor din oficiu ale Agenției pentru Eficiență Energetică, oferite de către furnizorii de energie electrică, capacitățile instalate de producere a energiei electrice prin intermediul centralelor electrice fotovoltaice în baza mecanismului de Contorizare netă înregistrează în continuare o creștere semnificativă.

Astfel, cumulativ, la finele lunii iunie 2023, capacitățile de producere a energiei electrice prin intermediul panourilor fotovoltaice, cu aplicarea mecanismului de contorizare netă, constituia 67,3 MW, iar numărul beneficiarilor fiind de peste 3400.

Sursa:Agenția pentru Eficiență Energetică
Sursa:Agenția pentru Eficiență Energetică

Sursa: Agenția pentru Eficiență Energetică