Ilon Musk a fost acuzat că a răspândit falsuri privind schimbările climatice

Ilon Musk, proprietarul Tesla, SpaceX și Twitter, a fost acuzat că a răspândit în mediul online afirmații false despre impactul neglijabil al agriculturii asupra schimbărilor climatice

O analiză a grupului Climate Action Against Disinformation a constatat că numărul de tweet-uri cu informații eronate despre climă s-a triplat (de la 30.000 la 110.000 pe săptămână) în ultimul an, relatează DW.

„Ceea ce se întâmplă la suprafața Pământului (cum ar fi agricultura), nu are un impact semnificativ asupra schimbărilor climatice”, a scris Musk, adăugând într-un alt tweet că, în timp, compoziția chimică a atmosferei se va schimba suficient de mult pentru a provoca schimbări climatice semnificative.

Oamenii de știință s-au grăbit să sublinieze eroarea lui Musk, întrucât emisiile de gaze cu efect de seră provenite din agricultură și alte utilizări ale terenurilor au reprezentat 13-21% din emisiile globale în perioada 2010-2019. În plus, încălzirea globală cauzată de activitatea umană a atins deja 1,2 °C și provoacă fenomene meteorologice extreme.

 Materialul a subliniat că echipa DW a solicitat biroului de presă al Twitter un comentariu. Însă, ca răspuns a primit un emoji nepoliticos.

Autorii au adăugat că Musk a făcut mai multe declarații în ultimul deceniu cu privire la gravitatea schimbărilor climatice, pe care le-a descris ca fiind reale și catastrofale. Dar în ultimele luni a minimalizat rolul agriculturii și a spus că eforturile de a reduce poluarea de la ferme nu vor ajuta.