Noi oportunități de colaborare între Serviciul Hidrometeorologic de Stat și Meteo France International

Aspecte ale colaborării bilaterale moldo-franceze în domeniul prognozei meteo au fost abordate în cadrul unei întrevederi la Ministerul Mediului. Aliona Rusnac, secretar de stat al Ministerului Mediului, Jean-Sebastien Cases, vicepreședinte al Meteo France International și David Bousigue, Area manager la Meteo France International, au discutat modalitățile de interacțiune.

„Pentru Republica Moldova colaborarea cu Meteo France International este una foarte importantă. Cooperarea internațională este esențială pentru dezvoltarea meteorologiei și hidrologiei. Desfășurarea activităților în aceste domenii este imposibilă fără schimbul internațional operativ de date și produse hidrometeorologice. În scopul integrării principiilor dezvoltării durabile în politicile şi programele guvernamentale, Republica Moldova depune eforturi sporite pentru implementarea prevederilor convențiilor internaționale la care face parte”, a menționat Aliona Rusnac, secretar de stat al Ministerului Mediului.

Oficialul a apreciat colaborarea bilaterală între Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) și Meteo France International (MFI) ca fiind foarte importantă. „Activitățile care urmează să fie desfășurate în cadrul cooperării vor contribui la o utilizare mai eficientă a echipamentului din dotarea Serviciului moldovenesc, cât și a schimbului informațional”, a specificat Aliona Rusnac.

Colaborarea bilaterală moldo-franceză va contribui la îmbunătățirea calității prognozelor vremii și a avertizărilor privitoare la fenomene nefavorabile, în scopul reducerii impactului asupra vieții oamenilor și a posibilelor pagube ale bunurilor materiale.

„Exprimăm recunoștință colegilor de la Meteo France International pentru deschiderea de a colabora și de a ne oferi suport în activitate. Principalele beneficii ale acestei colaborări sunt reducerea riscurilor legate de efectele condițiilor meteorologice extreme, asigurarea protecției populației și bunurilor acesteia – grație implementării unui sistem de avertizare timpurie, îmbunătățirea monitorizării indicatorilor privind schimbările climatice și de mediu. Rezultatele obținute vor contribui la îmbunătățirea politicilor de mediu și creșterea reducerii riscurilor”, a menționat Mihail Grigoraș, director interimar al SHS.

MFI a venit cu propunerea de a dezvolta serviciile meteorologice de stat prin crearea unei infrastructuri moderne, cu echipamente de ultimă generație, instruiri și asistență continuă. Proiectul are drept scop îmbunătățirea calității prognozelor meteo, exercitarea unui controlul calitativ al sistemului integrat de date, care va îngloba necesitățile și așteptările privind colectarea, procesarea și comunicarea acestora.

Jean-Sebastien Cases, vicepreședinte MFI, a reiterat disponibilitatea de a împărtăși SHS informațiile și suportul necesar, pentru o mai eficientă colaborare în cadrul proiectelor ce vizează schimbările climatice.

MFI este specializată în implementarea proiectelor de modernizare a serviciilor meteo din întreaga lume, oferind expertiză și soluții tehnice. Compania franceză are o colaborare cu SHS din Moldova de mai bine de 20 de ani.

Sursa:mediu.gov.md