Soluțiile pentru sărăcia energetică la nivel european, examinate la Chișinău

Modul în care Republica Moldova a reușit să treacă peste criza energetică din ultimii ani, asigurând compensații în factură pentru consumatorii casnici și agenții economici, este prezentată ca o istorie de succes în cadrul conferinței internaționale „Combaterea sărăciei energetice în Europa: provocări, lecții învățate și căi de urmat. Exemplul Moldovei”, care se desfășoară pe 29-30 iunie la Chișinău.

Evenimentul este organizat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, sub egida Guvernului Republicii Moldova, cu sprijinul PNUD, și reunește reprezentanți de nivel înalt din țările UE, Guvernul Republicii Moldova, organizații internaționale, experți naționali și internaționali și ai sectorului privat, cu expertiză în aceste domenii. 

„Prin sprijinul prietenilor Moldovei și cu eforturile noastre comune, prin intermediul Fondului de reducere a vulnerabilității energetice am acoperit jumătate din factura pe gaz și electricitate pentru cetățenii noștri. Ne dorim să sporim eficiența energetică, să îmbunătățim mecanismul de compensare a facturilor, ca să-l facem cât mai echitabil, care să asigure că cele mai mari compensații le primesc familiile care au nevoie de cel mai mult sprijin”, a spus Dorin Recean, prim-ministrul Republicii Moldova. 

Obiectivul principal al conferinței este de a împărtăși bunele practici din UE privind combaterea vulnerabilităţii energetice și a sărăciei energetice, dar și de a prezenta experiența Republicii Moldova în proiectarea și implementarea unui program țintit de compensare a sărăciei energetice într-un context de criză. 

Pentru a face față impactului crizei energetic, cu sprijinul partenerilor de dezvoltare, care au oferit asistență tehnică și resurse financiare, Guvernul Republicii Moldova a instituit în iulie 2022 un Fond de reducere a vulnerabilității energetice. Fondul a oferit compensații țintite în factură pentru gospodăriile vulnerabile pe baza a 5 categorii: consumatori cu grad de vulnerabilitate foarte ridicată, ridicată, medie, scăzută sau non-vulnerabili. Criteriile utilizate pentru evaluarea sărăciei energetice a gospodăriilor au inclus veniturile, raportul dintre venituri și cheltuielile pe energie, tipul sistemului de încălzire și componența familiei. 

„Creșterea prețurilor la resursele energetice, din ultimii doi ani, a afectat nivelul de trai al populației, care deja se confruntă cu o serie de dificultăți. Dar, nu am fost înfrânți. Dimpotrivă, am muncit continuu pentru a compensa impactul crizei, continuând în același timp cu reformele structurale. Sunt recunoscător tuturor țărilor și organizațiilor internaționale, care ne-au sprijinit în aceste eforturi. Datorită lor, dar și fondului de reducere a vulnerabilității energetice al Guvernului țării, am putut face față impactului crizei energetice. Scopul principal al conferinței este de a împărtăși experiența țării noastre, dar și bunele practici din Uniunea Europeană privind combaterea vulnerabilităţii energetice și a sărăciei energetice”, a afirmat Alexei Buzu, ministrul muncii și protecției sociale.

Bugetul alocat pentru Fondul de reducere a vulnerabilității energetice pentru anii 2022 – 2023 a constituit 5,87 miliarde lei. Dintre aceștia, 3,46 miliarde lei au fost sprijin din partea partenerilor de dezvoltare. Cea mai mare contribuție la această sumă a avut-o Uniunea Europeană, cu 1,4 miliarde lei, urmată de Germania, Fondul fiduciar multidonator al Băncii Mondiale (contribuția Guvernului SUA și Guvernului Norvegiei), Lituania, Suedia (prin intermediul PNUD), Elveția (prin PNUD) și Republica Cehă. La crearea Fondului şi mobilizarea resurselor a contribuit PNUD Moldova, prin programul „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană. Platforma compensatii.gov.mda fost creată cu sprijinul PNUD, UE și al Guvernului Slovaciei.

„Evaluarea recentă a impactului Fondului de Reducere a Vulnerabilității Energetice, efectuată de PNUD și Guvern, relevă un impact pozitiv semnificativ al compensațiilor asupra reducerii sărăciei energetice, sărăciei monetare, precum și rezultate promițătoare în ceea ce privește impactul compensațiilor asupra consumului de energie, care nu a crescut”, a afirmat Ivana Živković, directoarea Biroului regional PNUD pentru Europa și Comunitatea StateIor Independente.

Conform unui studiu PNUD, peste 60% din gospodăriile din Moldovasunt afectate de sărăcia energetică. Compensațiile pentru energie acordate anul trecut au redus cu 43% nivelul sărăciei energetice și au avut un impact în cazul celor mai vulnerabile familii – 83% din impactul facturilor la gazele naturale a fost compensat.

Criza energetică a constituit o oportunitate pentru a consolida reziliența energetică. În întreaga Europă, guvernele au identificat principalii factori determinanți ai riscurilor de sărăcie energetică pentru consumatori, cum ar fi prețurile ridicate la energie, veniturile scăzute ale gospodăriilor și echipamentele ineficiente din punct de vedere energetic. Statele membre UE au elaborat un set de instrumente şi au propus mai multe soluţii, de la plafoane tarifare și scutiri fiscale temporare pentru consumatorii vulnerabili de energie, la cupoane valorice sau subvenții pentru consumatori.

Sursa: social.gov.md