Universitatea din Maryland: În 2022, suprafața pădurilor tropicale s-a redus cu 10%

Suprafața pădurilor tropicale din 2022 s-a redus cu zece procente față de cea din 2021, potrivit unui raport comun al World Resources Institute și al Universității din Maryland.

Pierderea a fost de 4,1 milioane de hectare. Această suprafață este comparabilă cu cea a Elveției. Defrișările au dus la emisii de 2,7 gigatone de dioxid de carbon.

Liderul în ceea ce privește pierderea de acoperire a pădurilor tropicale este Brazilia, unde rata de pierdere a crescut cu 15% între 2021 și 2022. Cea mai mare parte a pierderilor de păduri a avut loc în regiunea Amazonului. Pe locul al doilea în ceea ce privește pierderile se află Republica Congo. De asemenea, cercetătorii au atras atenția asupra declinului rapid al pădurilor tropicale din Ghana și Bolivia. Între timp, Indonezia și Malaezia au menținut rata de pierdere a pădurilor la un nivel record.

Experții au atras atenția asupra faptului că suprafața defrișărilor tropicale continuă să crească, în ciuda faptului că 145 de țări au semnat Declarația de la Glasgow privind pădurile și utilizarea terenurilor în 2021, angajându-se să reducă pierderile la zero până la sfârșitul deceniului.