Executivul a aprobat Avizul la proiectul de lege cu privire la unele modificări la plata pentru poluarea mediului

 Guvernul a avizat pozitiv proiectul de lege cu privire la modificarea Legii privind plata pentru poluarea mediului. Proiectul de lege va contribui la continuarea reducerii poluării provenite de la deșeurile de ambalaje și aplicarea principiilor responsabilității extinse a producătorului (REP) de ambalaje, prin modificarea bazei de taxare a deșeurilor de ambalaje. Ea se stabilește în sumă absolută la unitatea de măsură a greutății tipului de material din care sunt confecționate ambalajele.

Proiectul de lege va contribui la acordarea scutirii de taxa pe ambalaje subiecților care demonstrează implementarea REP în conformitate cu prevederile Legii privind deșeurile și care ating țintele de colectare și valorificare prevăzute de actele normative.

Actul aprobat urmărește crearea mecanismelor de eficientizare a gestiunii deșeurilor, prin minimizarea cantităților de deșeuri generate și creșterea gradului de colectare separată a deșeurilor.

„În prezent, agenții economici care aplică principiul responsabilității extinse a producătorului suportă o povară financiară dublă, generată atât de obligativitatea achitării taxei pentru poluarea mediului pentru punerea pe piață a ambalajelor, cât și de investițiile realizate de ei în infrastructură și procesul de reciclare a deșeurilor de ambalaje menționate”, a precizat ministra mediului, Iordanca-Rodica Iordanov. 

Punerea în aplicare a mecanismului menționat va avea ca rezultat facilitarea implementării la scară largă a principiului responsabilității extinse a producătorului, prin care deșeurile de ambalaje vor fi reduse substanțial datorită reciclării lor, iar volumul resurselor naturale utilizate la producerea ambalajelor va fi micșorat.

Proiectul a fost înaintat cu titlu de inițiativă legislativă de către Ina Coșeru, deputat în Parlamentul Republicii Moldova. 

Sursa:mediu.gov.md