Văleni – Primul SMART Village din Moldova și Estul Europei ce dispune de arbore solar

După Summit-ul Communității Europene din data de 1 iunie de la Bulboaca, Moldova poate afirma convins de faptul că este ESTE O ȚARĂ EUROPEANĂ cu viziuni europene și practici europene DEJA bine înrădăcinate. În s. Văleni în acest weekend, în concordanță cu brandul turistic al țării ”Pomul vieții”, a fost inaugurat arborele solar al satului, primul de acest fel într-o comunitate rurală atât din Moldova, cât și din Estul Europei, prin transferul de bune practici din România (Alba Iulia SMART City).

 În acest weekend, de Ziua Mondiala a Mediului, a fost MARE SĂRBĂTOARE în satul Văleni, cu oaspeți dragi de pe ambele maluri de Prut: reprezentanți ai Parlamentelor României și Republicii Moldovei ai autorităților publice locale, regionale și nationale, lideri ai studenților din Liga Studenților Originari din Republica Moldova, coordonatori de țară de companii IT și instituții international, antreprenori de success din Repatriot, Antreprenorești și Romanian Business Leaders, colegi din mediul ONG și dezvoltare locală și oameni de artă și membri ai comunității locale.

Pe toți i-a unit același crez nestrămutat în satele noastre de pe ambele maluri de Prut, ce pot deveni adevărate perle ale inovației și tehnologiilor sustenabile integrate SMART în specificul local.

Astfel, în cadrul primului proiect-pilot de SMART Village din Moldova (Soluții SMART pentru comunități SMART), implementat de AO Ecoscout / Eco-Village Văleni în Văleni (Lunca Prutului), urmărind să aducă bunele practici de SMART city din România în Republica Moldova; s-a lansat arborele solar al s. Văleni, primul de acest fel  într-o comunitate rurală din Republica Moldova și chiar din întreag Estul Europei.

Scopul acestuia este de a impulsiona dezvoltarea locală, integrand soluții digitale și de energie regenerabilă în dezvoltarea infrastructurii publice locale și al avatajului competitiv al s. Văleni (eco-turismului); realizând, prin acest arbore, un punct de interes atât pentru localnicii, precum și oferind un ”cârlig” de a atrage turiștii în Lunca Prutului, oferindu-le wifi gratuit și încărcarea dispozitivele din surse de energie regenerabilă, pe parcursul vizitei lor.

Sursa foto: Nicu Știrbeț

Împreună cu celelalte componente ale proiectului (e.g panouri solare pe clădirile publice educaționale ale satului, platforma de Ghid Virtual ZONIZ Valeni, completarea sistmului de iluminat public cu becuri LED, conectarea antreprenorilor / înfrățirea localității cu alte sate performante din România- s. Văleni, Județ Prahova; satul vecin de peste Prut comuna Tulucești, județul Galați), se crează astfel la Văleni premisele pentru primul SMART village al Moldovei. Se urmărește de asemenea de a conecta s. Văleni la eforturile generale de dezvoltare digitală ale zonei interconectate Cahul -Galați -Brăila, fiind la jumătatea distanței și acționând ca un pod pentru cele două capitale Chișinău și București.

Implementarea acestui proiect și crearea infrastructurii adecvate de soluții SMART de-a lungul Traseului lui Petru Rareș, inclusiv prin folosirea soluțiilor digitale, sunt doar primul pas în proiectul de dezvoltare general a zonei, în special în contextul încadrării Zonei Luncii Prutului ca Rezervație a Biosferei sub egida UNESCO. Construind pe parteneriatul cu Fundația Romanian Business Leaders / Repatriot și încadrarea Văleni-ului in cadrul proiectului de accelerare Rurala „Antreprenoresti„ si  pozitionarea acestuia ca primul „sat SMART al Moldovei„ dezvoltat cu ajutorul transferurilor de bune practici din Romania va servi ca un exemplu de implicare comunitară, acțiune a diasporei ; stimulând de asemenea și alte sate din Moldova să acționeze în mod concret aprofundând conexiunile dintre părțile interesate local și companiile / autoritățile publice din Romania / Moldova pentru dezvoltarea de durată și în unison al celor două maluri de Prut.

Sursa: Nicu Știrbeț