Bloomberg: Energia solară a „prăbușit” prețurile gazelor naturale din UE

În Germania, se preconizează că producția de energie eoliană și solară va furniza 76% din totalul energiei până în 2030.

 În Europa, creșterea capacității de energie regenerabilă, în special cea solară, a dus la o scădere record de peste 65% a prețului gazelor naturale începând cu jumătatea anului 2021. Astfel, în luna iunie, gazul olandez va fi disponibil la prețul de 24,68 euro pe megawatt/oră și este posibil ca prețurile să continue să scadă, potrivit Bloomberg.

Materialul a precizat că această reducere de preț se datorează mai multor factori, în special iernii călduroase. Cu toate acestea, principalul factor a fost creșterea potențialului energiei regenerabile. Astfel, Germania de la începutul anului 2023 a adăugat 11% din capacitatea solară față de nivelul din 2022.

De remarcat că uzina de prelucrare a gazelor Kollsnes din Norvegia a început să funcționeze defectuos, iar uzina de gaze naturale lichefiate (GNL) Montoir din Franța urmează să se închidă. De asemenea, este posibil ca instalațiile de stocare a gazelor din bloc să se umple mai devreme decât se aștepta.

„Comercianții vor trebui să se adapteze din ce în ce mai mult la generarea de energie verde, pe măsură ce Europa își mărește capacitatea de producție în încercarea de a-și reduce dependența de gaz în urma invaziei rusești din Ucraina”, au subliniat autorii.

Potrivit previziunilor Bloomberg, producția de energie eoliană și solară din Germania va asigura 76% din totalul energiei până în 2030.

Sarah Brown, șefa programului european al grupului de reflecție în domeniul energiei Ember, a remarcat că o mare parte din creșterea numărului de instalații solare în UE este legată de: o renunțare mai rapidă la combustibilii fosili și costisitori, evitarea impactului suplimentar al creșterii prețurilor la energie și evitarea amenințărilor la adresa securității care au avut loc în ultimele 18-24 de luni.

Reamintim că un raport al Agenției Internaționale pentru Energie (AIE) a subliniat că investițiile în energia solară vor depăși costurile de producție a petrolului pentru prima dată în 2023.